Zajedničkom akcijom Evropola i Tužilaštva BiH uhapšeno 38 osoba zbog trgovine drogom VIDEO

G.S.
Zajedničkom akcijom Evropola i Tužilaštva BiH uhapšeno 38 osoba zbog trgovine drogom VIDEO

Evropol je podržao Bosnu i Hercegovinu u identifikaciji i razbijanju velike kriminalne mreže umiješane u trgovinu drogom i oružjem, pranje novca i korupciju.

U istragu, pokrenutu analizom Evropola, učestvovali su Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Granična policija i Državno tužilaštvo. U istrazi su učestvovali i organi za provođenje zakona (Federalna kriminalistička policija) i pravosudni organi Njemačke.

Istraga, pokrenuta 2021. godine, fokusirana je na aktivnosti kriminalne mreže koja se uglavnom bavi proizvodnjom i trgovinom drogom na Zapadnom Balkanu, EU i Južnoj Americi. Važni tragovi, koji su služili identifikaciji kriminalnih aktera, dobijeni su operativnom analizom šifrovanih komunikacija. Evropol je podržao državne vlasti u razvoju njihovih istražnih aktivnosti tako što im je pružio važne uvide stečene iz komunikacije osumnjičenih putem šifriranih aplikacija Anom i Skaj, koje su uklonjene 2021. godine.

Razmjena informacija između različitih državnih organa otkrila je organizaciju velikih razmjera, rasprostranjenu na dva kontinenta i sa nekim članovima koji su bili na pozicijama u državnoj upravi Bosne i Hercegovine. Dana 19. juna, kada je održan osmi dan akcije organizovane u okviru ove trogodišnje akcije, državne vlasti Bosne i Hercegovine uhapsile su šest osoba. Ovim hapšenjima broj osoba uhapšenih zbog povezanosti sa ovom organizovanom kriminalnom grupom popeo se na ukupno 38.

Rezultati operacije

Uhapšeno je 38 osumnjičenih, od kojih je 8 na funkcijama u državnoj upravi Bosne i Hercegovine. Jedna visokotražena osoba uhapšena u Njemačkoj izručena je Bosni i Hercegovini. Zapljene uključuju preko 300 kilograma kanabisa, nekretnine i gotovinu ukupne vrijednosti preko 6 miliona evra.

 

 

Evropol je podržavao operaciju od samog njenog početka analizom komunikacija koja je omogućila nacionalnim vlastima da identifikuju osumnjičene i otkriju njihove kriminalne aktivnosti. Evropol je omogućio razmjenu informacija, kao i koordinirane i finansirane operativne sastanke. Paralelna operativna analiza Evropola, dostavljena u obliku obavještajnih paketa, rasvijetlila je posljedice i uticaj kriminalne mreže. Evropol je pružio podršku državnim vlastima tako što je angažovao stručnjake na terenu kako bi istražiteljima pružili analitičku podršku i tehničku ekspertizu u realnom vremenu, prenosi Avaz.

Od juna 2023. godine Evropol dalje jača svoju operativnu saradnju sa Bosnom i Hercegovinom. Ovaj novi razvoj se odnosi na uspostavljanje jedinstvene Nacionalne kontakt tačke za sve organe za provođenje zakona u BiH sa Evropolom, povezujući ih sa Evropolovom aplikacijom mreže za sigurnu razmjenu informacija (SIENA). Uspostavljanje ove Nacionalne kontakt tačke, koja će koordinisati komunikaciju između nadležnih organa za provođenje zakona u BiH i Evropola, praćeno je raspoređivanjem BiH oficira za vezu u agenciju. Službenik za vezu BiH pridružiće se velikoj zajednici od skoro 300 oficira za vezu, koji predstavljaju više od 45 zemalja, koji su već smješteni u sjedištu Evropola.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana