Zahtjev za smjenu Trivićeve stigao u Vladu!

Marijana Miljić Bjelovuk
Zahtjev za smjenu Trivićeve stigao u Vladu!

BANjALUKA - Stranačke uzdanice koje istupe iz stranke ili promijene dres, a pri tome sjede u direktorskim foteljama, po već ustaljenom receptu ostaju bez te funkcije. Ta sudbina, kako sada stvari stoje, zadesiće i direktoricu “Aerodroma RS” Nataliju Trivić koja je napustila Ujedinjenu Srpsku početkom prošlog mjeseca.

Prvi čovjek Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić je, prema nezvaničnim informacijama, zatražio od kadrovske komisije Vlade RS da razriješi dužnosti Trivićevu. On ovu informaciju “Glasu” nije želio ni potvrditi, ali niti demantovati.

Član kadrovske komisije Vlade RS i ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović rekao je da zasjedanje komisije o pitanju smjene Trivićeve do sada nije održano.

- Međutim, za smjenu Trivićeve postoji zahtjev iz Ujedinjene Srpske. To znam jer to preduzeće posluje u okviru našeg resora - kazao je samo kratko “Glasu” Čubrilović.

Komentar Trivićeve povodom zahtjeva za njenu smjenu nismo uspjeli dobiti jer se nije javljala na naše pozive.

Prije Trivićeve isti recept primijenjen je i kod Agencije za agrarna plaćanja, kada je smijenjen v.d direktora Mitar Lazić, koji je na tu poziciju postavljen kao kadar US-a, a smijenjen je nakon što je iz te stranke istupio i pristupio SNSD-u. Tako je Vlada Srpske prije mjesec na mjesto Lazića imenovala kao v.d. direktora Dušana Markovića koji je kadar -a i predsjednik je odbora te stranke u Tesliću.

Kako će se Vlada RS ograditi kada je u pitanju zahtjev za smjenu Trivićeve, veliko je pitanje jer je ona izabrana na konkursu za izbor direktora “Aerodroma” krajem septembra prošle godine, odnosno nije u poziciji v.d. direktora, koje je lako mijenjati, jer im mandat traje po dva do tri mjeseca. Trivićeva je dužnost direktora “Aerodroma RS” preuzela 22. septembra 2023, a mandat joj ističe 21. septembra 2027. godine.

-  Razlika kod v.d. direktora i direktora javnih preduzeća je u dužini perioda na koji su izabrani. V.d. direktora se bira na dva ili tri mjeseca. Kada istekne rok, lako ga je zamijeniti. Kada je riječ o konkursu, obično se direktori biraju na period od četiri ili pet godina. Dakle, oni su tada u mandatu. Teže je smijeniti nekoga ko je u mandatu jer njemu taj mandat jednostavno teče - pojasnili su “Glasu” pravni stručnjaci.

Nadalje dodaju da, ako nema dobrog razloga da taj direktor bude  razriješen sa radnog mjesta, on ima pravo, kada dobije rješenje o razrješenju dužnosti, da tuži Vladu.

- Ako sud presudi u korist smijenjenog direktora, institucija je dužna da ga vrati na radno mjesto i da mu nadoknadi sve plate koje nije primio u međuvremenu - navode pravnici.

S druge strane, ako sud uvaži razloge Vlade za smjenu direktora izabranog na konkursu, onda je onaj koji je razriješen obavezan da plati i troškove sudskog postupka.

Previranje iz Pala stiglo u Banjaluku

Nesuglasice između SNSD-a i DEMOS-a u Palama, jer su obje stranke kandidovale svoje ljude za načelnike te opštine na istoku Srpske, prelile su se, po svemu sudeći, i na Banjaluku. Okidač za to je, iako niko neće javno da potvrdi, i smjena direktora Regionalne deponije Banjaluka (Dep-ot) Željka Savića iz DEMOS-a. Na njegovo mjesto postavljen je kadar SPS-a.

Iz DEMOS-a su “Glasu” kazali da ne znaju zbog čega je smijenjen Savić jer iza sebe ostavlja izvanredne rezultate, dok je predsjednik Gradskog odbora SPS-a Saša Gligorić samo kratko “Glasu” potvrdio da je Nadzorni odbor “Dep-ota” kadra te stranke Ratka Jokića postavio za vršioca dužnosti direktora. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana