Zaharova: Smrt Miloševića rezultat nepoštovanja osnovnih ljudskih prava

Srna
Foto: G.S.

MOSKVA - Smrt bivšeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića u haškoj tamnici rezultat je grubog nepoštovanja osnovnih ljudskih prava od Haškog tribunala, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je na brifingu navela da se pamte imena desetina Srba, koje je Haški tribunal diskriminisao iz raznih razloga, a mnogi od njih su i umrli u haškom zatvoru, uključujući Milana Babića i Zdravka Tolimira.

“Uoči 25. godišnjice početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, želim da podsjetim da se 11. marta ove godine navršilo 18 godina od smrti predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića u zatvorskoj ćeliji Haškog tribunala. Neposredno prije smrti, on je od Tribunala zatražio da ga pusti u Moskvu na liječenje”, podsjetila je Zaharova na današnjem brifingu.

Ona je istakla da su Miloševića tada odbili, a kao razlog su naveli da ruske vlasti navodno nisu dale dovoljne garancije da će se Milošević vratiti u hašku ćeliju.

Prema njenim riječima, tužilaštvo je takođe tvrdilo da je Slobodan Milošević namjerno uzimao lijekove koji su pogoršavali njegovo stanje, prenio je RT Balkan.

“Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju postao je polazna tačka sa koje je započela degradacija međunarodnog krivičnog pravosuđa. Hag je gazio i gazi, ne samo temelje međunarodnog prava, već i same principe humanizma”, naglasila je Zaharova.

Zaharova je napomenula da je zanimljivo da, kroz istoriju Tribunala, na njegovoj klupi među optužene nije uvršten nijedan zvaničnik iz SAD i Zapadne Evrope koji je smišljeno učestvovao u rasparčavanju Jugoslavije, a potom i u uništavanju državnosti Libije, Iraka i Sirije.

Zaharova je podsjetila da je Rusija u više navrata ukazivala na politizaciju i pristrasnost Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji je davao jednostrano antisrpsko tumačenje događaja iz jugoslovenske krize tokom razmatranja predmeta koji su mu predočeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana