Zaharova: Kosovski albanci se ohrabruju na dodatne brutalne postupke

Srna
Foto: RSE

MOSKVA - Rješenje pitanja Kosova i Metohije treba da se razvije u formi dijaloga, ali to se ne dešava jer se kosovski Albanci, zapravo, ohrabruju na dodatne brutalne postupke, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je naglasila da Zapad, koji je odgovoran za krizu, ne preduzima ništa da riješi sukobe.

“Zapad, koji je direktno odgovoran za trenutnu situaciju, do sada nije učinio ništa da osigura napredak u rješavanju kosovske krize. Rješenje pitanja Kosova i Metohije treba da se razvije u formi dijaloga, ali to se ne dešava, jer se kosovski Albanci, zapravo, ohrabruju na dodatne brutalne postupke”, istakla je Zaharova.

Prema njenim riječima, Srbija je bila prinuđena da drži oružane snage u punoj pripravnosti nakon postupaka vlasti u Prištini.

“Usljed provokativnog ponašanja takozvanih kosovskih vlasti, Beograd je bio prinuđen da drži oružane snage u punoj pripravnosti u područjima kod administrativne linije sa južnom srpskom pokrajinom”, navela je Zaharova.

Ona je upozorila da bi vojni scenario u kosovskoj krizi, za koju je odgovoran Zapad, imao veliki ođek i da stoga Moskva podržava volju Beograda da pronađe mirno rješenje.

“Svesrdno podržavamo privrženost Beograda pronalaženju mirnog rješenja za problem Kosova i Metohije, zasnovanog na međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN. Iz iskustva znamo da vojni sukob na Balkanu može da vodi ka razarajućim posljedicama, te vjerujemo da je zadatak diplomatije da pruži efikasnu pomoć u pronalaženju obostrano prihvatljivog rješenja”, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana