Zabrinutost ne jenjava: Modričani strahuju od opasnih materija

Milijana Latinović Radošević
Foto: G.S.

MODRIČA - Požar u Gudronskoj jami u Modriči stavljen je pod kontrolu, ali mještane i dalje brine što ne znaju šta gori i isparava ispod njihovih prozora, zbog čega apeluju na nadležne da riješe problem koji u ovoj lokalnoj zajednici tinja već četiri decenije.

Prema riječima mještana vatra se u srijedu uveče sa okolnog niskog rastinja proširila na jamu u kojoj je godinama odlagan otpad iz Rafinerije ulja Modriča. U jednom trenutku plamen je prijetio i okolnim kućama koje su vazdušnom linijom udaljene svega stotinak metara od jame.

Načelnik opštine Jovica Radulović rekao je “Glasu” da Rafinerija jedina zna da li je riječ o ekološkoj katastrofi.

- Nije ovo prvi put da gori Gudronska jama, ali nikada do sada nije bio ovakav požar. Da li je riječ o ekološkoj katastrofi treba pitati ljude iz struke i vlasnike, odnosno iz Rafinerije ulja Modriča. Oni znaju šta se nalazi u jami i da li je i koliko opasno po život i zdravlje stanovništva - rekao je Radulović.

On je istakao da je lokalna zajednica više puta apelovala da vlasnici i resorno ministarstvo riješe pitanje Gudronske jame koja je Modriči teret više od 40 godina.

- Unutar Gudronske jame nalaze se nusprodukti Rafinerije, sve što ostaje od proizvodnje motornih ulja. Sve to se taložilo decenijama. Požar je lokalizovan, ali i dalje tinja. Kuće nisu ugrožene i molim građane da ne paniče, da svemu pristupamo hladne glave - rekao je Radulović.

Prvi čovjek Modriče je kazao da je u srijedu uveče strašan dim bio u naselju te da se osjeti i dalje, jer isparava jedan vid sumporne kiseline.
- Stručnjaci s pravom kažu da u slučaju paljevine tih materija može doći do ekološke katastrofe - kaže Radulović i dodaje da mole Boga za kišu, koja bi ugasila požar.

Radulović je dodao i da je juče održan sastanak Štaba za vanredne situacije Modriče te da Vatrogasne jedinice Rafinerije ulja Modriča, Rafinerije nafte Brod te specijalizovane jedinice dežuraju nad jamom zbog vjetra koji pogoršava situaciju. 

Da je najveći problem to što se ne zna šta tačno gori smatra i predsjednik Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke Jovica Sjeničić, jer je riječ o jami koja je nastala deponovanjem otpadnog materijala nastalog u proizvodnji rafiniranih ulja.

- Otpad je u nekom polutečnom stanju,ičić, koji je juče bio na mjestu požara.

želatinasta materija, takozvani kiseli gudron. Sve su to opasne materije i ne zna se uticaj tog otpada na zemljište, vazduh, vodu, zdravlje ljudi, jer nikada nisu rađene opsežne studije. To područje okruženo je poljoprivrednim zemljištem, tu je i naselje, ne znamo uticaj te materije ni u redovnim uslovima kad isparava, a kamoli sada kad gori - kazao je Sjeničić.

Kažnjavanje

Kotorvaroški vatrogasci su i juče nastavili borbu sa vatrom na nekadašnjoj deponiji gdje je požar buknuo prije četiri dana.
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS uputilo je apel da se građani odgovorno ponašaju prema životnoj sredini i da nadležni redovno vrše kontrole i kažnjavaju svako kršenje propisa.

Resorni ministar Bojan Vipotnik rekao je da je požar na davno zatvorenoj nesanitarnoj deponiji u Kotor Varošu posljednje upozorenje institucijama u jedinicama lokalne samouprave da preuzmu obaveze iz svoje nadležnosti.

- Jedino tako možemo obezbijediti potomcima zdravu životnu sredinu. Stalno govorimo o podizanju svijesti javnosti, ali bojim se da je kažnjavanje jedini način da neodgovorni budu zaustavljeni - rekao je Vipotnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana