Zabrinjavajuće poruke iz Vašingtona: NATO provocira nuklearni rulet?!

Veljko Zeljković
Foto: Agencije

BANjALUKA - Deklaracija koja je usvojena na NATO samitu održanom u Vašingtonu od 9. do 11 jula jasno pokazuje namjeru ovog saveza da rat sa Rusijom, a koji se vodi na teritoriji Ukrajine, eskalira do krajnjih granica, a što ne isključuje ni nuklearni rulet.

Kaže ovo za “Glas Srpske” politički analitičar Aleksandar Pavić navodeći da je usvojenim dokumentom od strane NATO-a, odnosno SAD, poslata jasna i nedvosmislena poruka Rusiji da se ovaj savez ni ubuduće neće osvrtati na crvene ruske linije.  

- Radi se o poruci da mira neće biti dok Rusija ne bude poražena, pa i po cenu nekog nuklearnog ruleta. Da se na Zapadu pripremaju i za ovu opciju, govori i podatak da su Poljska i Ukrajina nedavno potpisale sporazum da se iz Varšave mogu rušiti ruske rakete. To nije ništa drugo do objava rata Rusiji, baš kao i namera da se na prostoru Nemačke rasporede NATO rakete dugog i srednjeg dometa  - smatra Pavić. 

Kategoričan je da ovakve i slične stvari vode dalje samo ka novoj i većoj eskalaciji, te militarizaciji Evrope, koja se našla u sendviču između dvije najveće globalne nuklearne sile. Podsjeća da je NATO za 50-godišnjicu svog postojanja odobrio i izvršio vojnu agresiju na SRJ, što je bio prvi korak u posthladnoratovskom širenju ove vojne alijasne ka Rusiji, a sada se samo otvoreno nastavlja s takvom politikom, ne uvažavajući konstantna upozorenja koja stižu iz Moskve. 

Na pitanje kako komentariše to što se u ovoj deklaraciji pominju i prostori zapadnog Balkana i Crnog mora, koji su označeni kao strateški, uz poruku da će se NATO po svaku cijenu suprotstaviti zlonamjernim uticajima drugih u ovim regionima, Pavić kaže da su oni važni Vašingtonu iz istog razloga koje je imao i Adolf Hitler, koji je na taj način želio obezbijediti pozadinu istočnog fronta. 

- Hitler nije mogao da napadne SSSR sve dok nije pokušao da “pacifikuje” Balkan, odnosno srpski faktor. To isto važi i sad, kada je u pitanju NATO savez. Žele napraviti novi Berlinski zid. Gvozdenu zavesu. Zbog toga moraju pod svoju kontrolu staviti i sve prostore od Baltika do Crnog mora. Znači, i sam zapadni Balkan. Radi se o ideji koja nije od juče. Nije nova. Ona je prvi put iznesena još 2000. na NATO samitu u Bratislavi. O tim planovima se može pročitati i u pismima Vilija Vimera upućenim Gerhardu Šrederu. U njima se ističe da Pentagon namerava da uspostavi vojni kordon prema Rusiji, na granicama nekadašnjeg Rimskog carstva.  Ako danas pogledamo kartu, možemo videti da je ostao još samo zapadni Balkan, odnosno Srbija i BiH. I ova deklaracija pokazuje da će oni nastaviti s tim planom. Pomenuo bih da je slično pokušao i Hitler, ali nije uspeo - poručio je Pavić.      

Sa obzirom na nove-stare poruke koje su upućene sa ovog NATO samita u Vašingtonu, Pavić kaže da će ovo kod Rusije samo povećati njenu odlučnost da slomi postojeći režim u Kijevu, jer postaje očigledno da se o miru nema s kim razgovarati na Zapadu. 

Možda bi to jedino mogao biti, kako navodi, Donald Tramp ako mu dozvole da pobijedi na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD. 

- To je trenutno jedini tračak svetlosti. Ali verujem da će se Rusija ponašati kao da ga nema, jer NATO svojim potezima otvoreno ugrožava njenu bezbednost. I mira neće biti sve dok su na vlasti u pojedinim zapadnim zemljama predstavnici globalističko-neoliberalnih elita, pogotovo u Vašingtonu i Briselu. Jer gdje god su oni navodno širili mir, tu ni trava više ne raste - kaže Pavić. 

A kako bi se sve ovo moglo završiti? Pavić nema dilemu. Postoje tri scenarija - prvi je nestanak Ukrajine, drugi raspad NATO saveza, a treći otvoreni sukob dviju najvećih velesila. 

Kako kaže, s obzirom na snagu ruske vojske, ali i saveze koje je Moskva u međuvremenu napravila sa Kinom i Iranom, radi se o veoma realnim scenarijima ukoliko NATO nastavi sa dosadašnjom strategijom, koja podrazumijeva da Rusija ni po koju cijenu ne smije pobijediti u Ukrajini.   
- Rusija je do sada pokazivala veliku uzdržanost i to iz nekoliko razloga. Prvi, jer ne želi da daje povoda, moram ih tako nazvati, neuračunljivim liderima najjačih NATO zemalja da ovaj ukrajinski rat eskalira u nešto više. Zapadni lideri pak to žele, pa i po cenu nuklearnog rata. I to u Kremlju vrlo dobro znaju. Zato i pokazuju veliku uzdržanost. Ali ako se nastavi sa ovom NATO politikom, u Kremlju bi mogli da promene ploču, te ruska vojska dođe i do Dunava - mišljenja je Pavić.  

Osvrćući se na to zašto pojedine evropske zemlje pristaju na ovu opasnu priču koja se vodi iz Vašingtona, kaže da je to tako jer je Evropska unija pretvorena u američkog vazala. 

- Nažalost, jedino je Mađarska ostala suverana u donošenju svojih odluka. Delimično i Slovačka nakon dolaska na vlast Roberta Fica. Sve ostale države su klasični vazali - smatra Pavić.  
Sa samita NATO saveza u Vašingtonu je poručeno da je Ukrajina na nepovratnom putu ka NATO-u, te da je ovaj savez više nego ikad posvećen miru i bezbjednosti, da ne traži konfrontaciju i ne predstavlja prijetnju Rusiji, te da su članice Alijanse i dalje voljne da održavaju kanale komunikacije sa Moskvom. 

Ovo se, međutim, kosi sa drugim njihovim porukama i zaključcima u kojima se navodi da je Rusija i dalje najveći neprijatelj NATO-a, te da se ni po koju cijenu ne može dozvoliti da ona pobijedi u Ukrajini, što bi, kako smatraju, onda  navodno moglo ohrabriti, kako su istakli, autoritarne lidere u Iranu, Sjevernoj Koreji i Kini  da krenu istim stopama. Kako se dalje navodi u ovoj deklaraciji, NATO će nastaviti da pruža političku, ekonomsku i finansijsku pomoć Ukrajini, što podrazumijeva i 40 milijardi evra tokom naredne godine. 

Predviđeno je i jačanje NATO  “odbrambenih” kapaciteta u Evropi, prije svega u Poljskoj, ali i Njemačkoj, te modernizacija nuklearnih kapaciteta. 

Planirano je i novo širenje ovog vojnog saveza  u Crnom moru, ali i na zapadnom Balkanu. Dogovoreno je i da rukovodstvo NATO-a posjeti Australiju, Novi Zeland, Južnu Koreju i Japan jer, kako je poručeno, Kina nastavlja da stvara sistemske izazove po evroatlantsku bezbjednost.

Saks: Američka alatka

Najnovija zajednička deklaracija NATO saveza treba da posluži kao alatka SAD za nastavak njihove hegemonije. Ironično je da ona poziva na mir i stabilnost, odnosno poredak zasnovan na pravilima, a koji je vrlo često direktno suprotan mnogim poveljama Ujedinjenih nacija. 

Smatra ovo Džefri Saks, svjetski poznati ekonomista, navodeći da će, ukoliko zapadne zemlje nastave sa guranjem Ukrajine u NATO, svijet završiti u nuklearnom ratu. 

- Ako je to Bajdenov plan, onda nema mira, u otvorenom smo ratu i na kraju umire Ukrajina. Za Rusiju je ovo egzistencijalno pitanje. Nisam siguran da SAD i Evropa razumiju šta rade i kud ih to sve može odvesti - poručio je Saks dodajući da je Rusija uvijek bila dosljedna kada je u pitanju njena crvena bezbjednosna linija.

Militarizacija

Dio zapadnih zemalja, članica NATO-a, isporučiće, kako je najavljeno, jedan broj aviona F-16 Ukrajini. Takođe, donesena je odluka i o isporuci dodatnih baterija “patriot”, ali i još nekih raketnih sistema kojima bi Ukrajina mogla gađati po unutrašnjosti Rusije. 

Navodno je Velika Britanija već dala zeleno svjetlo Kijevu za tako nešto. U Poljskoj je, međutim, postavljen sistem sposoban da presreće balističke rakete kratkog do srednjeg dometa, a do 2026. godine planirano je da se isto uradi i u Njemačkoj, koja planira čak i uvođenje vojne obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana