Za VSS traže "minimalac" od 2.500 KM, Višković poziva na dogovor

Mondo.ba
Za VSS traže "minimalac" od 2.500 KM, Višković poziva na dogovor

Savez sindikata Srpske izradio je dokument o novom obračunu plata u Republici Srpskoj, prema kojem bi osnovica za obračun plata trebalo da se radi tako što bi se visokoj stručnoj spremi računala najniža plata u odnosu 3:1 ili 2,7:1 u odnosu na nekvalifikovane radnike.

Praktično, ako je najniža plata za NK radnika 900 KM, za radnika sa visokom stručnom spremom bi bila oko 2.500 KM do 2.700 KM.

"Visoka stručna sprema bi trebalo da u startu ima tri najniže plate", kazala je predsjednica Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić.

Premijer Srpske Radovan Višković je nakon današnjeg skupa u Banjaluci ocijenio da u njihovom dokumentu ipak ne piše eksplicitno da bi odnos najniže plate trebalo da bude 3:1.

"Ja sam preračunao 2.500 maraka za visoku stručnu spremu", dodao je Višković i ocijenio da "nije normalno" da svi zaposleni imaju istu najnižu platu.

Sindikalci su danas Vladi Srpske predstavili dokument na kojem je su radili dvije godine i za koji su dobili podršku Međunarodne organizacije rada. Prezentaciji nisu prisustvovali predstavnici Unije poslodavaca Srpske, piše Mondo.

"Ovdje je predstavljen uređen sistem u kojem će se znati koliko radite i koliko ćete biti nagrađeni za svoj rad. Sada u Republici Srpskoj je jedina sigurnost iznos najniže plate, a sve druge zavise od volje jedne strane. To nije demokratija i ono što privlači radnike", rekla je Mišić.

Mišić je ocijenila da se u Srpskoj iznos najniže plate iskorištava na najgrublji način.

"To znači da oko 31 odsto radnika prima najnižu platu, a trebalo bi da prima oko 12.000 radnika ili oko pet odsto. Dakle, oko 26 odsto ukupno zaposlenih radnika prima najnižu platu, a znamo da se dio daje u koverti", navela je Mišić.

Podvukla je da se prema ovom dokumentu utvrđuju polazne najniže plate za svaku stručnu spremu, a najbolje koeficijente i modele trebalo bi da ispregovaraju tri partnera – Vlada, sindikat, poslodavci. Očekuje se da u narednih mjesec dana, nakon što svima pošalju dokument, počnu pregovori.

"Da je danas na snazi ovaj model koji predstavljamo, imali bismo više investicija, bolje penzije, više novca za fondove…", dodala je Mišić

Predsjednik Vlade Srpske je ocijenio da je dokument sindikata dobra polazna tačka, oko kojeg treba da se nastave razgovori.

"Ne mirim se sa činjenicom da u jednom kolektivu svi zaposleni imaju istu najnižu platu. Međutim, po današnjim zakonskim rješenjima to može i nije prekršaj, a ja smatram da to nije normalno", rekao je Višković.

Podvukao je da, ukoliko ne bude dogovora sindikata i poslodavaca, Vlada RS će, kao i do sada, sama donijeti odluku i u konkretnom slučaju promijeniti zakon.

"Vlada je spremna da ono što dogovori sindikat i poslodavac, bjanko potpiše. Ali, nema od toga ništa", istakao je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana