Za sud u Hrvatskoj djeca ubijena na Petrovačkoj cesti su "ratna šteta"

SRNA
Za sud u Hrvatskoj djeca ubijena na Petrovačkoj cesti su "ratna šteta"

ZAGREB - Spase i Slavica Rajić, roditelji osmogodišnjeg Žarka i jedanaestogodišnje Nevene koji su ubijeni u napadu hrvatske avijacije izbjegličku kolonu na Petrovačkoj cesti, najavili su da će se žaliti na presudu zagrebačkog Osnovnog suda koji je odbacio njihovu tužbu protiv hrvatske države.

U obrazloženju presude navedeno je da su djeca bila "ratna šteta" uz nalog da Rajićevi plate sudske troškove u iznosu od 8.000 evra.

- Presuda na koju ćemo se žaliti vratila me u vreme kada su nam ubijena deca. Ona mi je vratila bil i otvorila nezarasle rane... Našu djecu  oni su spržili. Šta znači bili "ratna šteta"? Oni su bili ratna patnja, kojoj su izmicali na svom putu spasenja - rekao je Spase Rajić za "Večernje novosti.

Majka stradalih mališana Slavica kaže da su njihova djeca umorena i najavila da će ulagati žalbu sve dok su živi.

- Naša umorena deca traže pravdu, a mi ćemo je tražiti do Boga. Do samog neba - poručila je majke djece, čiji su pepeo sahranili na apatinskom groblju.

Direktor Dokumentacionog informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac pojasnio je da su roditelji tužili Hrvatsku za naknadu štete zbog duševnih boli uzrokovanih smrću mališana, a nepravosnažnu presudu koju je donio Opštinski sud u Zagrebu obaraće žalbom.

Naime, sud je kontatovao da su djeca stradala kao "ratna šteta" zbog koje Hrvatska nije kriva, kao i da je nastupilo zastarijevanje, ne obrazlažući detaljno taj stav i ne dovodeći ga u korelaciju sa postupcima vezanim za Petrovačku cestu, već ih isključivo taksativno nabrajajući.

- Tačno je da je rok zastare tri, odnosno pet godina od štetnog događaja, ali izuzetak postoji ako je šteta pričinjena krivičnim delom. Budući da krivično delo ratnog zločina ne zastareva, ni odštetni zahtev za to delo ne mora da zastari - objasnio je Štrbac.

U zločinu na Petrovačkoj cesti pored Žarka /8/ i Nevene /11/, ubijeni su i Jovica Drča /6/ Darinka Drča /68/, Mika Kovačević /83/, otac i sin Krstan /45/ i Darko /13/ Vuković, otac i sin Branko /73/ i Mirko /34/ Stijelja, trudnica Mirjana Dubajić /21/, a ranjeno više osoba od kojih je 15 identifikovano.

Na Prijedorskoj cesti kod Svodne su stradali Mile Malobabić /42/ i Marta /60/ i Rade Galogaža /40/, dok je identifikovano devetoro ranjenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana