Za opoziciju u Srpskoj odluka CIK-a opravdana

GS
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da je opravdana odluka Centralne izborne komisije BiH da na teritoriji Republike Srpske i Brčkog ponovo budu prebrojani glasovi za nivo predsjednika i potpredsjednike Srpske.

Borenović je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da ova odluka pokazuje da su opravdani bili narodni protesti koje su organizovale opozicione partije u Srpskoj.

Centralna izborna komisija danas je na hitnoj sjednici u Sarajevu izdala naredbu da se na teritoriji Republike Srpske i Brčko distrikta ponovo prebroje glasovi za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

I predsjednik SDS-a Mirko Šarović pozdravio je odluku CIK-a i smatra da je ovakvom odlukom data šansa pravdi i uvažen zahtjev javnosti da se reaguje i da se preispitaju brojne nepravilnosti uočene tokom izbornog procesa.

-Raspakivanje vreća je početak raspakivanja mnogo čega kada su u pitanju opšti izbori. Vjerujem da će se ovaj proces završiti brzo i da će dati stvarnu sliku izbornih rezultata na svim nivoima -istakao je Šarović.

Zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović smatra da je „uporna borba za pravdu dala rezultat“.
-Ovo je prva dobijena bitka sa ciljem da se utvrdi šta tačno imamo u vrećama za predsjednika Republike. Cilj nam je bio da se glasovi broje prije nego što neko unese podatke koji ne odgovaraju stvarnosti -rekao je Radović.
PDP i Jelena Trivić, kandidatkinja PDP-a za predsjednicu  Srpske u izbornoj noći proglasili su pobjedu nad protivkandidatom iz SNSD-a Miloradom Dodikom. Kasnije je pobjedu proglasio i Dodik, a prema preliminarnim podacima CIK-a, on ima skoro 30.000 glasova više.

Opozicione stranke su u Banjaluci održale i proteste u četvrtak i nedjelju zbog sumnje u rezultat izbora održanih 2. oktobra, ukazujući na mogućnost izborne krađe,a podnijeli su i žalbu CIK-u.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana