Za nerad Komisije za koncesije kriv i nevidljivi neprijatelj

Marijana Miljić Bjelovuk
Za nerad Komisije za koncesije kriv i nevidljivi neprijatelj

BANjALUKA - Rad Komisije za koncesije BiH ni 2022. se nije razlikovao u odnosu na sve prethodne godine, a kao krivac za nikakve rezultate lani je označen nevidljivi neprijatelj, odnosno virus korona iako je pandemija u većini institucija odavno zaboravljena.

U izvještaju o radu Komisije za koncesije BiH za 2022. godinu koju, od kada postoji odnosno 18 godina, prati nerad jer nije izdala niti jednu koncesiju odgovornost za loše rezultate prebačena je i na druge institucije.

- I pored određenih aktivnosti u 2022. godini nadležna ministarstva nisu uspjela usaglasiti niti pokrenuti dodjelu koncesija. Nemamo informaciju od njih da li je bila pokrenuta dodjela koncesije putem samoinicijativnih ponuda. Osim nedostatka članova komisije i službenika i pandemija virusa korona doprinijela je smanjenju aktivnosti i saradnje “fejs tu fejs” sa svim institucijama, što je imalo posljedicu nedavanje regulatorne saglasnosti u postupcima dodjele koncesija - navedeno je u izvještaju komisije.  

Plan je da u ovoj godini urade reviziju dokumenta o politici dodjele koncesija u BiH, s obzirom na niz promijenjenih okolnosti od 2006. godine kada je Savjet ministara i Parlament BiH usvojio taj dokument. 

Međutim, pitanje je koliko će plan biti realizovan, jer u komisiji navode da im nedostaje kadrova ali i članova, ali i da je još prisutna i pandemija virusa korona koju skoro više niko i ne spominje.

Po svemu sudeći komisija je prvo krenula u rješavanje kadrovskih problema. Naime, početkom marta raspisan je konkurs za tri radna mjesta, među kojima i za sekretara čija je pripadajuća osnovna plata 2.407 maraka.

Pored toga, u konkursu, koji je zatvoren ali nije okončan nadaleko poznata komisija po neradu traži i stručnog savjetnika za provjeru i nadzor koncesionara, kome je zagarantovana nešto niža osnovna plata - 1.567 maraka KM. Za treće radno mjesto višeg stručnog saradnika za finansijsko-računovodstvene poslove plata je 1.364 marke.

S mrtve tačke pomjeren je i konkurs za izbor članova Komisije za koncesiju čija plata iznosi oko 3.000 maraka, jer su početkom marta utvrđeni i objavljeni kriterijumi za raspisivanje konkursa, ali on još nije objelodanjen.

Savjet ministara BiH je u februaru zadužio Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da pokrene konkursnu proceduru za izbor sedam članova Komisije za koncesije BiH.

Resorni ministar Staša Košarac juče nije odgovarao na naše pozive, a nismo uspjeli stupiti ni u kontakt sa članovima ove komisije kojih je trenutno četvoro.

Kancelarija za reviziju institucija BiH je takođe u svojim izvještajima upozorila da su mandati članovima komisije davno istekli, dok su tri od ukupno četiri člana, koji trenutno sjede u pomenutoj komisiji, stekli i uslove za penzionisanje. Konkurs za članove komisije raspisivan 2021. godine je poništen jer se niko iz Brčko distrikta nije prijavio.

Trenutni članovi komisije su Milomir Amović koji je ujedno i predsjednik ovog tijela, Đoko Slijepčević, Mensur Šehagić i Anto Matić. Komisija je za 18 godina potrošila oko 20 miliona maraka novca građana.

Nema štednje za kafu

Na internet sajtu Komisije za koncesije BiH naveden je i izvještaj o realizovanim ugovorima po pitanju nabavki u prošloj godini. Ono što je evidentno iz tog izvještaja jeste to da je Komisija svako malo posezala za nabavkom kafe i to po dva puta u toku mjeseca. Kada se sve sabere devetoro zaposlenih popili su kafe u vrijednosti od oko 1.100 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana