Za muljaže u režiji Zapada optužuju Ruse

Veljko Zeljković
Za muljaže u režiji Zapada optužuju Ruse

BANjALUKA - Vijesti koje govore da su zapadni predstavnici zabrinuti zbog navodne namjere Rusije da izvrši hakerske napade na BiH kojim bi mogla da utiče na rezultate predstojećih izbora, a onda i tajni obavještajni podaci SAD koji su “procurili” u javnost kako je Kremlj finansirao i političke kampanje na zapadnom Balkanu, predstavljaju medijski spin i dio su obavještajnog rata Vašingtona protiv Moskve.

Smatra ovo politički analitičar Dragan Petrović analizirajući najnovija upozorenja iz Vašingtona - da će se Rusija sve više okretati tajnom političkom finansiranju i hibridnom ratu kako bi podrila međunarodne sankcije, uvedene zbog rata u Ukrajini i održala uticaj u inostranstvu, posebno na prostorima zapadnog Balkana.

Prema riječima Petrovića, radi se o klasičnim spinovima, koji neodoljivo podsjećaju na one koji su bili plasirani i tokom posljednje američke predsjedničke izborne kampanje, kada se pokušala napraviti negativna i antiruska atmosfera koja je trebalo da obezbijedi pad Donalda Trampa.  

- I tada su se spominjali ruski hakerski napadi, uticaj na izbore, finansiranje, ogromne količine novca... Sve su to bile fejk vesti, baš kao i sada. Ništa od toga nikada nije dokazano. Uvek se radilo o informacijama koje su saopštavali “poverljivi”, “neimenovani” i “pouzdani” obaveštajni izvori. Više nego providno jeste i ovo uvlačenje u tu priču sada i Republike Srpske i Crne Gore, u kojima srpski faktor bije odlučujuće političke bitke za svoj opstanak. Interesantno je da su se ova upozorenja pojavila upravo u jeku predizborne kampanje u BiH, ali i vreme kada bi u Crnoj Gori trebalo da bude formirana nova vlada. To nije nimalo slučajno i ima cilj da se izvrši novi politički pritisak na tamošnje javno mnenje -  istakao je Petrović, dodajući da se na ovaj način možda traži i alibi za eventualni zapadni intervencionizam u BiH.

Ako je, kako kaže, bilo ikakvog ruskog miješanja, kroz usmeno davanje podrške određenim partijama i liderima, onda je ono bilo daleko benignije od onoga koje godinama na ovim prostorima sprovodi Amerika i Velika Britanija, preko svojih ambasadora i raznih nevladinih organizacija i specijalnih izaslanika.

Upozorio je i kako je Srpskoj u ovako neizvjesnim geopolitičkim okolnostima i igrama više nego ikad potrebno političko jedinstvo vlasti i opozicije, jer se samo na taj način ona može oduprijeti sve većim pritiscima sa Zapada, što se može vidjeti i kroz slanje novih vojnika i informatičkih stručnjaka u BiH. 

Na pitanje da prokomentariše objavljenu informaciju da je Rusija navodno finansirala političke kampanje u inostranstvu, uključujući i one na zapadnom Balkanu, portparol Stejt departmenta Ned Prajs je tokom jučerašnjeg brifinga u Bijeloj kući istakao kako trenutno nije u mogućnosti da iznese više informacija od onih objavljenih, jer kako je rekao radi se o “povjerljivim podacima”.

Podsjećanja radi, izvori iz američke administracije otkrili su za pojedine zapadne medije da je crnogorska politička koalicija Demokratski front, koja trenutno pregovara o formiranju nove vlade Crne Gore i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, navodno dobijali velike novčane iznose od Rusije u okviru napora Moskve da stekne uticaj u inostranstvu. Kako su objavili ovi mediji, visoki zvaničnik američke administracije je na brifingu, na kojem su objavljeni dijelovi ovog izvještaja američkih obavještajnih službi, saopštio da je Rusija, od 2014. uplatila više od 300 miliona dolara političkim strankama, zvaničnicima i političarima u više od dvadeset zemalja svijeta.

Ambasada Rusije

Reagujući na upozorenja iz Vašingtona koja se tiču ruskih hakerskih napada kojima bi se uticalo na rezultate izbora u BiH, iz Ambasade Rusije u Sarajevu je prije par dana saopšteno kako se radi o još jednoj “porciji antiruskih dezinformacija”. Kako su istakli, upravo SAD i njeni saveznici troše ogromne količine novca kojim žele ishodovati rezultate izbora koji bi njima odgovarali. 

- Ne sumnjamo da Centar za komunikacije NATO, Ambasada SAD ili Delegacija EU u Sarajevu imaju stručnjake koji bi mogli izvršiti tako nešto i za to okriviti Rusiju - poručili su iz Ambasade Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana