Za klevetu prijeti kazna i do 100.000 KM

GS
Za klevetu prijeti kazna i do 100.000 KM

BANjALUKA - Vlada Srpske predstavila je Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske, u koji se, između ostalog, kao krivična djela uvode uvreda i kleveta, a oni koji budu kršili ove odredbe kazniće se drakonskim novčanim kaznama.

U Nacrtu zakona piše da se poslije člana 208. dodaje nova Glava XVIIIa “Krivična djela protiv časti i ugleda”, te da se radi o uvredi, kleveti, iznošenju ličnih i porodičnih prilika i javno izlaganje poruzi zbog pripadnosti određenoj rasti, vjeri ili nacionalnosti.

Po pitanju uvrede, zakon kaže da onaj ko uvrijedi drugoga, kazniće se novčanom kaznom od 5.000 KM do 20.000 KM. Ako je to djelo učinjeno putem štampe, radija, televizije ili drugih sredstava javnog informisanja ili na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je uvreda postala pristupačna većem broju lica, kazniće se novčanom kaznom od 10.000 KM do 50.000 KM.

Ako je učinilac bio izazvan nedostojnim ponašanjem uvrijeđenog ili je oštećeni pred sudom prihvatio njegovo izvinjenje zbog učinjenog djela, sud ga može osloboditi kazne. Ako je uvrijeđeni uvredu uzvratio, sud može oba ili samo jednog učinioca osloboditi od kazne.

Ko o drugom iznosi ili pronosi nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je to što iznosi ili pronosi neistina, kazniće se novčanom kaznom od 8.000 do 30.000 maraka.  Ako je djelo učinjeno putem štampe, radija, televizije ili putem društvenih mreža, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je ono postalo dostupno većem broju lica, kazniće se novčanom kaznom od 15.000 KM do 80.000 KM. Ako je ono što se iznosi ili pronosi dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog, učinilac će se kazniti novčanom kaznom od 20.000 do 100.000 maraka.

Nacrt Krivičnog zakona predviđa i kazne za iznošenje ličnih i porodičnih prilika, koje se kreću od 10.000 do 120.000 maraka.

Izmijenjeno je i krivično djelo povreda ugleda suda, na način da se povredom ugleda suda smatra, pored do sada, izlaganja poruzi suda i sudije i izlaganje poruzi javnog tužioca ili advokata.

U obrazloženju predloženih izmjena kaže se da je Ustavom Republike Srpske propisano da su ljudsko dostojanstvo, tjelesni i duhovni integritet, čovjekova privatnost, lični i porodični život nepovredivi. U tom smislu, svaka osoba ima pravo tražiti od druge osobe da poštuje i ne omalovažava njegovo lično dostojanstvo.

Ministarstvo pravde Republike Srpske na svojoj internet stranici objavilo je kompletan Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, koji je izazvao ogromno interesovanje javnosti. Sve izmjene zakona, možete pogledati ovdje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana