Za godinu dana počinje izgradnja puta Foča-Šćepan Polje

Srna
Foto: Federalna

BANjALUKA - Izgradnja puta Foča-Šćepan Polje mogla bi da počne za godinu dana, istaknuto je danas na sastanku ministara saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića i ministra komunikacija i transporta u Savjetu ministara Edina Forte.

Čubrilović je nakon sastanka u Banjaluci zahvalio Forti za angažovanje kako bi konačno bilo riješeno pitanje puta Foča-Šćepan Polje i mosta sa Crnom Gorom.

“Kad je riječ o investicijama, razgovarali smo i o željezničkom saobraćaju, o uvezivanju regiona od luke Ploče do Austrije, Češke i ostalih evropskih zemalja gdje postoji interes za obnovu željeznice, kako bi ova vrsta saobraćaja postigla svoj smisao i pokazala održivost”, izjavio je Čubrilović novinarima.

Čubrilović je rekao da je na sastanku razgovarano o Zakonu o bezbjednosti saobraćaja BiH, gdje postoje drugačija viđenja, jer je Republika Srpska otišla korak ispred u definisanju nekih konkretnih slučajeva kada je riječ o saobraćajnim nezgodama.

Forto je rekao da je postojeći Zakon o bezbjednosti saobraćaja BiH zastario, te da je potrebno ugraditi veliki broj evropskih direktiva.

“Posebno smo razgovarali da što prije usaglasimo izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja koji će tretirati nekoliko veoma praktičnih stvari, poput otvaranja prolaza za vozila hitne pomoći kada su gužve u saobraćaju, regulacije električnih trotineta, popunjavanja evro obrasca kod malih saobraćajnih nezgoda, bahate vožnje zbog koje ginu naši sugrađani”, pojasnio je Forto.

On je naglasio da je važna tema bila i rekonstrukcija i ulaganje u željezničku infrastrukturu, navodeći da svaki projekat u ovoj oblasti iziskuje stotine miliona evra i da se bez ozbiljne podrške u bespovratnim sredstvima neće moći krenuti sa tim.

Forto je rekao da se do kraja jula očekuje raspisivanje zajedničkog tendera za izgradnju mosta i kilometra pristupne ceste na dionici Foča-Šćepan Polje, te da će sredinom mjeseca u Banjaluci biti održan sastanak sa predstavnicima Crne Gore.

“Za ostatak gradnje tog puta pregovaramo sa Svjetskom bankom. Taj projekt bi nosili Putevi Republike Srpske i gradnja bi, ukoliko sve bude teklo po planu, mogli da počne za godinu dana”, rekao je Forto.

Govoreći o raspodjeli 250 miliona KM od putarine, Forto je naveo da je potrebno uraditi metodologiju raspodjele, te da on nije za to da sredstva stoje nagomilana na računima.

Povodom stavova IDDEEA i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u vezi sa nadležnostima za digitalni potpis, Forto je rekao da treba riješiti pitanje novog zakona na nivou BiH o elektronskom potpisu i pečatu koji će biti usklađen sa evropskim direktivama.

“Posljednja smo zemlja u regionu koja nema usklađen zakon i još nisam našao način da predložim zakon koji će dobiti podršku na Savjetu ministara”, rekao je Forto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana