Vulin: Znamo protiv koga i sa kim smo se borili, nećemo uvesti sankcije Rusiji

Tanjug
Vulin: Znamo protiv koga i sa kim smo se borili, nećemo uvesti sankcije Rusiji

BEOGRAD - Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas povodom 80 godina od oslobođenja Beograda da, za razliku od većine evropskih naroda, Srbi za slobodu duguju samo sebi, a da je Crvena armija 1944. godine pomogla da se oslobodi Beograd, na čemu je Srbija zahvalna i neće, kako je poručio, postati dio antiruske histerije.

Za razliku od većine evropskih naroda, Srbi za slobodu duguju samo sebi, a ostali narodi duguju Sovjetskom savezu i Crvenoj armiji, ali, kako je ocienio Vulin, oni su to odavno zaboravili i kod njih nema zahvalnosti.

-Mi smo zahvalni i za ovu pomoć. U tome je razlika između nas i drugih naroda. Pa upravo zbog toga ne zaboravljamo istoriju, ne zaboravljamo šta je bilo, ne zaboravljamo kako je bilo i protiv koga smo se borili, sa kime smo se borili, ali isto tako znamo i kuda koračamo. Upravo zbog toga nećemo uvesti sankcije Ruskoj Federaciji i nećemo promeniti svoju politiku i nećemo postati deo antiruske histerije - poručio je Vulin.

Vulin je naveo da je oslobođenje Beograda svakako jedan od najznačajnijih datuma iz istorije Drugog svjetskog rata. 

-Važnije ipak je da smo se mi četiri godine sami borili protiv nacista, sami smo se borili protiv nemačkih okupatora i njihovih saradnika, a 1944. godine Crvena armija nam je pomogla da oslobodimo i Beograd - rekao je Vulin.

Beograd je u Drugom svjetskom ratu oslobođen pre 80 godina, na današnji dan, 20. oktobra 1944. godine, poslije tri godine i sedam mjeseci nemačke okupacije. 

Glavni grad Jugoslavije snage sovjetske armije, uz pomoć snaga Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ), oslobodile su tokom Beogradske operacije, a nakon višednevnih teških borbi i uz brojne žrtve.

Operacija oslobađanja Beograda počela je 12. i trajala do 20. oktobra 1944. godine, a prema podacima, u njoj je poginulo 2.944 pripadnika NOVJ i 961 borac Crvene armije.

Beogradska operacija bila je jedna od ključnih, ako ne i najvažnija vojna akcija na prostoru okupirane Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu.

Spomen groblje oslobodiocima Beograda, nasuprot Novog groblja, otvoreno je 20. oktobra 1954. na desetogodišnjicu oslobođenja grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana