Vulin: Prebilovci su sveto mjesto

RTRS
Vulin: Prebilovci su sveto mjesto

ČAPLjINA - Prebilovci su sveto mjesto. Ne znam ni jedan narod na svijetu koji ima toliko svetaca bez imena, poručio je potpredsjednik Vlade Srbije i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin.

- Ne mogu male podlosti malih ljudi da nas spriječe da budemo sa svojim narodom u Prebilovcima. Ovo je strašno stradanje Srba nezabilježeno i nazapamćeno. Ne radimo mi ovo zbog zločinaca koji su ovo činili, niti zbog njihovih potomaka koji se raduju “Oluji” i da gledaju sve što je srpsko da ukinu i zabrane. Mi ovo radimo zbog sebe. Zato što smo mi Srbi dopustili da se jama u Prebilovcima zabetonira zločinci su 1992. godine digli u zrak crkvu, da bi ih još jednom pobili - rekao je Vulinm koji je danas stigao u Prebilovce,za RTRS.

Vulin je istakao da se ne smije dopustiti da se ovako nešto ponovi u budućnosti.

- Nećemo mi uticati na savjest ustaša i njihovih potomaka, jer da se stide, ne bi bilo proslave “Oluje”, najvećeg etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svjetskog rata. Mi smo ovdje zbog sebe da bismo vidjeli šta nas čeka ukoliko napustimo svoja ubjeđenja - podvukao je Vulin.

On je istakao da će Srbija voditi računa o Srbima, ma gdje oni bili.

- Nema ni jedne opštine u Srpskoj, pa i u FBiH sa većinskim srpskim stanovništom da Srbija nije pomogla. Mi smo tu uvijek za naš narod. Gdje god su Srbi, tu je i Srbija - istakao je Vulin.

Vulin je spriječen juče da prisustvuje obilježavanju 83 godine od zločina nad Srbima u Prebilovcima, jer vlasti na nivou BiH nisu odobrile prelet aviona preko BiH. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je notu Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara, izražavajući nezadovoljstvo zbog sprečavanja Vulina da posjeti Prebilovce. U protestnoj noti je naglašeno da ta odluka nesumnjivo predstavlja kršenje dobrosusjedske diplomatske prakse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana