Vulić: Obilježavanje prvog marta u FBiH govori o tome kakvu BiH priželjkuju

Srna
Foto: Fejsbuk

BANJALUKA - Obilježavanje 1. marta u Federaciji BiH (FBiH) govori da u tom entitetu priželjkuju BiH u kojoj bi srpski narod bio sveden na nivo nacionalne manjine, bez prava na odlučivanje, izjavio je istoričar Georgije Vulić.

Vulić je istakao da u Republici Srpskoj 1. mart 1992. godine predstavlja simbol majorizacije i preglasavanja srpskog naroda.

On je podsjetio da je 1. marta 1992. godine u dijelu tadašnje Socijalističke Republike BiH održan referendum o otcjepljenju i nezavisnosti BiH od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

“Ovaj referendum je organizovan protiv volje srpskog naroda, koji nije ni učestvovao u njegovom sprovođenju”, napomenuo je Vulić.

On je dodao da se u FBiH 1. mart obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, a da je upravo tada, tokom svadbe na Baščaršiji u Sarajevu, ubijen srpski svat Nikola Gardović, a ranjen pravoslavni sveštenik Radenko Mirović.

Vulić je podsjetio da je ubistvo izvršio muslimanski kriminalac Ramiz Delalić, te da je ovaj događaj predstavljao uvod u dalju ratnu dramu.

“Bio je to još jedan u nizu pokazatelja da se srpski narod u BiH mora organizovati, kako mu se ne bi ponovili događaji iz Drugog svjetskog rata, kada je nad njim izvršen genocid u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”, poručio je Vulić.

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRJ. Srbi u Republici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata u Sarajevu, što je bio i okidač za početak ratnih sukoba.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar - dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana