Vulić i Kojić tražili osnivanje komisije koja će istraživati Heleza, prijedlog odbijen

Srna
Vulić i Kojić tražili osnivanje komisije koja će istraživati Heleza, prijedlog odbijen

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio Prijedlog zaključka o osnivanju privremene istražne komisije u vezi sa iznošenjem obavještajnih podataka ministra odbrane Zukana Heleza, čiji su predlagači poslanici SNSD-a Sanja Vulić i Milorad Kojić.

Vulićeva i Kojić traže da Predstavnički dom formira privremenu istražnu komisiju u vezi sa Helezom, koji je putem medija iznio obavještajne podatke o političkim protivnicima, formiranju vlasti, pa i o regionalnim kretanjima i odnosima.

Prema njihovim riječima, cilj komisije je da utvrdi da li je došlo do otkrivanja tajnih podataka, da li u okviru Oružanih snaga postoji paraobavještajna služba i da li se tu radi o krivičnim djelima.

-Ako je već ministar, Helez treba da se ponaša odgovorno, a ne da urušava ustavni poredak i suverenitet BiH, ustremljujući se posebno na jedan narod u BiH, što je nedopustivo i nekorektno - rekla je Vulićeva.

Kojić je, takođe, poručio Helezu da se neprimjereno ponaša u svojstvu ministra odbrane u Savjetu ministara i da je nedopustiv njegov odnos prema najznačajnijim zvaničnicima Republike Srpske, ali i Srbije.

On smatra da se Helez upustio čak i u određenu sferu “špijunaže i odavanja tajnih podataka, te lažnog pozivanja na tajne podatke”.

Kojić je pozvao poslanike da podrže ovu inicijativu.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović smatra da “ova inicijativa nema smisla”, te da o njoj treba da raspravljaju institucije BiH, a ne parlament BiH, jer bi se ovakva praksa mogla pretvoriti u “otvaranje Pandorine kutije”.
Poslanik SDS-a Darko Babalj smatra da je nelogično što se o ovom pitanju spore Kojić i Magazinović, članovi stranaka koje su formirale aktuelni saziv Savjeta ministara.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmotrili su danas i inicijativu poslanika SDA Šerifa Špage koji traži da se po hitnom postupku raspravlja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, radi normiranja uvođenja novih savremenih tehnologija u izborni proces u BiH.

Obrazlažući svoju inicijativu, Špago je naveo da je jedna od manjkavosti Izbornog zakona BiH sporost u brojanju glasova i kašnjenje u objavljivanju rezultata.

-Da bi se obezbijedio puni integritet izbornog procesa i da izbori proteknu zakonito i transparentno, odnosno da bi se spriječile uočene manipulacije i nepravilnosti u izbornom procesu, koje su dovodile u sumnju stvarno iskazanu volju birača prilikom glasanja, potrebno je stvoriti uslove za otklanjanje uočenih nepravilnosti, uvođenjem novih savremenih tehnologija u izborni proces, odnosno elektronsku identifikaciju glasača putem uređaja za skeniranje lične karte, otisak prsta glasača na biračkom mjestu, skeniranje glasačkih listića, odnosno digitalizaciju svih faza izbornog procesa - rekao je Špago.

Podršku ovoj inicijativi dao je poslanik Jasmin Emrić (NES – Za nove generacije).

Poslanik PDP-a Branislav Borenović smatra da je ovo korisna inicijativa koju treba podržati, a koju treba da realizuje Savjet ministara u roku od 30 dan, ističući da očekuje podršku Predstavničkog doma, s ciljem omogućivanja fer i slobodnog izbornog procesa.

Magazinović je pozvao poslanike da se nepristrasno izjasne o ovom prijedlogu, jer je riječ o korektnoj inicijativi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana