Vulić: Bile osnovane sve naše sumnje o sudiji Uzunović

SRNA
Vulić: Bile osnovane sve naše sumnje o sudiji Uzunović

SARAJEVO - Odgovor iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ o upoznatosti o ratnoj prošlosti sudije Sene Uzunović budi osnovanu sumnju da su je zapadne sile nagradile za sve odluke koje je donosila tokom rata, a tiču se zločina nad srpskim narodom, koji je smatrala nebitnim i manje vrijednim, izjavila je šef Kluba SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić.

"Da li je to u ovom trenutku neko od ambasadora ili više ambasada - vrijeme će pokazati. Ali, ovo je dokaz da su osnovane sve sumnje koje smo iznosili po pitanju ovog sudije", rekla je Vulićeva novinarima.

Ona je ocijenila da je ovaj odgovor krajnje skandalozan i potvrđuje da u Tužilaštvu i Sudu BiH, koji su nametnuti, ne vlada demokratija, te da se ne primjenjuju zakoni - nego sila jačeg i moćnijeg.

Vulićeva je napomenula da se iz ovog odgovora dolazi do toga da Savjet za sprovođenje mira /PIK/ apsolutno nije definisan Dejtonskim mirovnim sporazumom, niti da ima bilo kakve nadležnosti, kao ni visoki predstavnik o ovome.

Ona je zahvalila VSTS-u za odgovor, ocjenjujući da je to svijetla tačka kada je riječ o pravosuđu BiH.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH stigao je odgovor na poslaničko pitanje šefa Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanje Vulić u vezi sa izborom Sene Uzunović za sudiju Suda BiH u kojem su otvoreno priznali da je ratna prošlost Uzunovićeve bila poznata tada nadležnom tijelu za izbor sudija Nezavisnoj pravosudnoj komisiji.

Imajući u vidu da se VSTS u odgovoru poziva na ovu komisiju, koju su formirali PIK koje je nepostojeće tijelo s obzirom na to da se nijednom rečenicom ne spominje niti je definisano Dejtonskim sporazumom, i tadašnjeg visokog predstavnika, jasno je potvrđeno da je Nezavisna pravosudna komisija, koja je prestala sa radom 2004. godine, imala zadataka da kompromitovani ratni kadar iz FBiH nagradi za sva nedjela koja su počinjena nad srpskim stanovništvom.

Uzunovićeva je za vrijeme građanskog rata u BiH obavljala dužnost pomoćnika komandanta za pravne poslove u 5. brdskoj brigadi takozvane Armije BiH, što je jasno vidljivo iz dokumenta iz juna 1993. godine, gdje se navodi njena funkcija prilikom uzimanja izjave od svjedoka.

U periodu ratnih sukoba bila je istražni sudija, te je karakteristično da je učestvovala i u vođenju procesa i protiv nekih lica koji su pravosnažno osuđena pred Haškim sudom za zločine nad Srbima, ali ona nije našla za shodno da te zločine tada procesuira, nego im je sudila za ubistvo jednog muslimana u Čelebiću.

Vulićeva je 12. februara uputila poslaničko pitanje VSTS BiH zatraživši informaciju kada, po kojim kriterijumima ili po čijem nalogu je Sena Uzunović izabrana za sudiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana