Vulić: Alijansa da odgovara za bombardovanje osiromašenim uranijumom

Srna
Vulić: Alijansa da odgovara za bombardovanje osiromašenim uranijumom

SARAJEVO - Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da NATO treba da odgovara za bombardovanje Republike Srpske i Srbije osiromašenim uranijumom.

Komentarišući izjavu zamjenika generalnog sekretara Sjevernoatlantske alijanse Mirča DŽoane da su najave pojedinačnih tužbi iz Srbije i Republike Srpske protiv NATO-a za štetu prouzrokovanu bombardovanjem osiromašenim uranijumom pokušaj da se iz “političkih razloga vrate neka sjećanja iz prošlosti”, Vulićeva je poručila da su Srbi naučeni da praštaju, ali ne i da zaboravljaju.

“Dvanaest banjalučkih beba i sva đeca koja se rađaju sa karcinomom su zavjet srpskog naroda da se ne smije dozvoliti da za takve nečovječne poteze niko ne odgovara”, poručila je Vulićeva.

Ona je dodala da je imala priliku prisustvovati sastanku sa ambasadorima NATO-a na kojem su predstavnici Republike Srpske ponovili da može saradnja sa NATO, ali trajno članstvo ne.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić razgovarao je nedavno sa advokatima Srđanom Aleksićem i Anđelom Fjore Tartaljom o nadoknadi štete za ugrožavanje života i zdravlja stanovnika Srpske zbog NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Tartalja je pred italijanskim sudovima dobio više od 300 presuda protiv Ministarstva odbrane Italije, a u korist italijanskih vojnika oboljelih ili preminulih od raka nakon što su u misijama na Kosovu i Metohiji, BiH, Iraku, Siriji i Avganistanu bili neposredno izloženi osiromašenom uranijumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana