Vukelić, Morača i Trifunović: Novinari strahuju, ovo je otišlo predaleko

GS
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA – Ovo je stvarno otišlo predaleko. Kada pređete granicu, više nema granica i sve je dozvoljeno, poručio je predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić.

Vukelić i novinar “Srpskainfo” i “Euroblica” Nikola Morača, te urednik “Buke” Aleksandar Trifunović održali su konferenciju za novinare ispred Palate Republike u Banjaluci, nakon što su noćas oštećeni automobili Morače, Trifunovića i “Buke”.

Vukelić je kazao da se nada da će novinare predsjednici skupštinskih poslaničkih klubova pozvati na sastanak, ako „u međuvremenu ne budu povučene sporne izmjene Krivičnog zakonika iz parlamentarne procedure”.

Vukelić je rekao da su i protesti jedna od otvorenih mogućnosti, te da mu nije jasno zašto se o svemu ne oglašava akademska zajednica.

Podsjetio da je desetine zahtjeva poslano sa raznih adresa da se povuče ovaj zakon koji je u Nacrtu.

-Ovo je bitka svih građana. Porazno je da akademska zajednica nema javni stav. Gdje je ta pamet kad su ljudska prava ugrožena. Oni su se sakrili iza svojih katedri. Mali je broj ljudi koji je protiv ovoga. Sve kolege koji su za ovo trebaju to javno reći  - istakao je Vukelić.

Ističe da se novinari plaše da će biti kažnjeni kad budu govorili istinu.

- Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik  juče je novinare označio kao spodobe. Nikada se novinari takvim rječnikom nisu ophodili prema njemu - rekao je Vukelić i pozvao ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Sinišu Karana da zaštiti novinare, pa ako je potrebno da postavi i patrole pored redakcija.

Smatra da je stvorena atmosfera linča.

- Ovdje novinari strahuju za svoje živote. Mi smo meta za bilo kojeg građanina, bilo koga ko vjeruje u njihovu ideologiju koju su oni stvorili. Sad su novinari i aktivisti predstavljeni kao novi neprijatelji u Republici Srpkoj - istakao je Vukelić.

Morača je rekao da osjeća da je ugrožena njegova porodica - troje djece i supruga te da je „sada sve ovo prešlo u novu dimenziju”.

- Simptomatično da se napad na imovinu desio nakon što sam osumnjičen kao novinar, te u atmosferi oko najavljenog zakona kojim bi kleveta bila kriminalizovana. U policiji su rekli da će učiniti sve da se rasvijetli ovaj slučaj. Ulična rasvjeta je radila, jasno se vidjelo da taj ko je to radio nije mario ni za kamere - rekao je Morača i napomenuo da je policija obavila uviđaj.

-Postoje snimci gdje se vidi šta rade osumnjičeni - rekao je Morača.

Trifunović smatra da se, prema načinu na koji su vozila oštećena vidi da se radi  o sili i mržnji. Naglašava da se napad dogodio nakon 25 godina njegovog rada, u porodičnom okuženju.

- Jutros je moja kćerka otkrila oštećene automobile. Policija je bila vrlo profesionalna, dali su sve od sebe. Ja ne okrivljujem nikog ali je stvorena loša atmosfera i otvoren je lov na novinare. Mi smo od sistema označeni kao neko ko je spodoba - rekao je Trifunović i dodao da je imovina njega i kolege Morače u ovom trenutku najmanje bitna.

-Šta će se desiti drugim kolegama? Sutra će biti kasno - rekao je Trifunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana