Vukanović nakon sastanka u OHR-u: Održao sam im slovo o njihovom nekorektnom ponašanju

GS
Vukanović nakon sastanka u OHR-u: Održao sam im slovo o njihovom nekorektnom ponašanju

SARAJEVO- Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) i predsjednik liste Za pravdu i red Nebojša Vukanović održao je danas u Sarajevu sastanak s predstavnicima OHR-a te je poručio da je „na sastanku iznio niz kritika na račun međunarodne zajednice“.

Vukanović je obavio razgovor sa savjetnicima i pravnim timom Kristijana Šmita.

-Nisam tražio razgovor sa Šhmitom već sa njegovim saradnicima. Prvi put sam ovdje i otišao sam da ga upozorim na posljedice eventualne odluke da u ovo krizno vrijeme nameće zakone koji bi izazvali pravi potres i išli bi na ruku (lideru SNSD-a Miloradu) Dodiku, a tiču se državne imovine. Upozorio sam da je situacija veoma napeta i da bi bilo kakva nametanja ne bi bila pametna - rekao je Vukanović, prenosi Kliks.

Naglasio je da BiH mora vratiti svoj suverenitet, a ne i dalje biti pod, kako je naveo, protektoratom međunarodne zajednice.

-Političari su obično išli na pokajanje u OHR, a ja sam otišao da održim slovo o svom tom nekorektnom ponašanju. Oni su čak bili prijatno iznenađeni i rekli su da se slažu sa svim što sam rekao. Skrenuo sam pažnju da pravni sistem ne funkcioniše, a da su ga oni napravili. Da trebaju primjenjivati pravila kao u slobodnim zemljama. Ako tamo nisu dopustive neke stvari, onda ne bi trebalo ni ovdje. Rekli su da je Smitova izjava bila nespretna i da mu je krivo, ali nije imao dovoljno informacija. Nismo mi protektorat i kolonija. Želimo da se vrati suveretnitet i da ne budemo taoci međunarodne zajednice - poručio je Vukanović.

Tvrdi da je zvaničnicima OHR-a objasnio da i oni snose odgovornost za ovakvo stanje.

-Ponosan sam što sam rekao da međunarodna zajednica mora snositi odgovornost, a ne samo imati privilegije i da moraju biti svjesni da oni snose dobar dio odgovornosti zašto je ovako stanje u BiH 27 godina nakon rata. Nisu samo Sarajevo i Banjaluka BiH već treba obići i Kalinovik, Bihać, Cazin, i druga manja mjesta,razgovarati sa ljudima pa vidjeti kakvi su problemi - ističe Vukanović.

Komentarisao je i ponovno brojanje glasačkih listića za predsjednika Srpske.

-Imajući u vidu razmjere krađe, siguran sam da će otvaranje vreća razotkriti sve – istakao je.

Za današnju izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića rekao je da je „baš šarmantna, u njegovom stilu“.

-On je veliko razočaranje. Zamislite da se mi miješamo u izborni proces u Hrvatskoj, da utičemo na malobrojne povratnike. To bi naišlo na tako snažan otpor, govorili bi se da vraćamo na 1991. godinu. Takve izjave nisu ništa drugo do drskost i bezobrazluk - zaključio je Vukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana