Vujičić: Želimo graditi partnerske odnose sa Evropom, ali ne po cijenu ugrožavanja Srpske

Srna
Foto: G.S.

ISTOČNO SARAJEVO - Zvaničnici Republike Srpske nikada neće prihvati nikakve mjere koje bi na bilo koji način umanjile ili uskratile Srpskoj i srpskom narodu Ustavom garantovana prava ili koje bi je dovele u poziciju priznavanja nelegalnih radnji, rekao je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić.

Komentarišući navode iz Delegacije EU da BiH neće dobiti prvu bezuslovnu ratu predfinansiranja iz Plana rasta za Zapadni Balkan, jer nije usaglašena Reformska agenda, Vujičić je rekao da Republika Srpska nije saglasna i nikada neće pristati na određene stavke iz Reformske agende, jer su one u suprotnosti sa Ustavom i dejtonskom strukturom BiH.

Vujičić je naglasio da aktuelna vlast u Srpskoj i politički predstavnici Srpske na nivou BiH nikada neće pristati na ukidanje entitetskog veta u zajedničkim institucijama BiH, uvođenje jedinstvenog kol centra za vanredne situacije, kao ni na popunu Ustavnog suda BiH dok iz te institucije ne odu strane sudije.

“Mi nismo na prodaju, niti je Republika Srpska na prodaju, i zato nikada niko neće dobiti saglasnost na bilo šta što je mimo Dejtona, bar dok je ova politička garnitura vlast u Srpskoj i dio vlasti na nivou BiH”, poručio je Vujičić.

Situacija u BiH i najnovija kriza koju je izazvao neimenovani stranac koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, rekao je Vujičić, pokazala je da sve što radimo radimo ispravno i u skladu sa Dejtonom, a to što oni traže od nas je rušenje istog tog Dejtona.

“Evropa je naš partner i želimo da gradimo i jačamo strateško partnerstvo na principima uzajamnog poštovanja, ali to ne znači da ćemo pristati na bilo šta što bi moglo ugroziti interes Republike Srpske i njenih stanovnika. Privatili smo i usaglasili sve što je bilo potrebno da bi se krenulo dalje sa Planom rasta. Ono što nije prihvaćeno ne može biti realizovano i tu se završava sva priča. To je jedna avanturistička priča koja nas ponovo dovodi u situaciju da sumnjamo u namjere EU”, poručio je Vujičić.

Svako ko prati aktivnosti rukovodstva Srpske, a znamo da prate, naveo je on , može da zaključi da nikada nećemo dopustiti ukidanje prava Srpske na veto i modeliranje Ustavnog suda na nezakonit način.

“Stranci iz Ustavnog suda moraju da odu. Mora se zakonski riješiti pitanje rada te institucije, a ne na prevaru i uz obećanje o nekim sredstvima. Ovo nije pošten pristup i neće proći i ponavljam da niko od nas nije na prodaju. Nas su birali i izabrali birači iz Republike Srpske i mi smo tu da štitimo njihove interese i Republiku Srpsku. Ponašajte se u skladu sa Dejtonom, a nemojte da ga skrnavite na svakom pitanju i dogovor je siguran, sve ostalo su priče za malu djecu i bajke braće Grim koje nam pokušavate podmetnuti”, konstatovao je Vujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana