Vujičić: SNSD neće podržati izmjene izbornog zakona jer nisu obrađeni suštinski problemi

Srna
Vujičić: SNSD neće podržati izmjene izbornog zakona jer nisu obrađeni suštinski problemi

SARAJEVO - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić izjavo je da SNSD neće podržati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je predložio Klub poslanika SDA, zato što u njemu nisu obrađeni suštinski problemi u izbornom procesu u BiH.

Prema njegovim riječima, dilema u zakonu je i upotreba takozvanog Dontovog sistema računanja mandata, tako da je ostala situacija da prilikom raspodjele mandata jedan glas vrijedi koliko i tri glasa.

"Takođe, vlasništvo mandata nije obrađeno na najbolji način. Vidjeli ste da je u praksi u većini partija, osim u SNSD-u, dolazilo do napuštanja partija i odnošenja mandata čime je dolazilo do delegitimizacije izbornog ciklusa", rekao je Vujičić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da u prijedlogu nije obrađena mogućnost kandidovanja državnih službenika u izbornom procesu, kao i pitanje glasanja iz inostranstva, prije svega na lokalnim izborima.

"Na lokalnim izborima se glasa o temama važnim za život, a ljudi koji ne žive tu 20 do 30 godina imaju istu mogućnost glasanja na lokalnim izborima", zaključio je Vujičić.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas zahtjev da se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje je predložio Klub poslanika SDA, raspravlja po hitnoj proceduri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana