Vujičić: Kriza u zemlji izazvana brisanjem Člana 39 pravila o radu

SRNA
Vujičić: Kriza u zemlji izazvana brisanjem Člana 39 pravila o radu

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić izjavio je Srni da je Ustavni sud BiH brisanjem Člana 39 Pravila o svom radu izazvao krizu u zemlji i dodao da to više nije Ustavni sud BiH, već Federacije BiH, kojeg čine dva Bošnjaka, Hrvat i dva stranca.

- Ustavni sud BiH je brisanjem Člana 39 pravilnika o radu izazvao krizu u BiH. Na najperfidniji mogući način pokušali su da usvoje akte da mogu bez Srba da donose odluke, što je direktno usmjereno protiv Republike Srpske - istakao je Vujičić.

Prema njegovim riječima, ne može se ni na koji način graditi BiH preglasavanjem Srba, Hrvata ili Bošnjaka u bilo kojoj instituciji, a u ovom slučaju, Ustavni sud je svojim potezima i zadnjim odlukama, pokušao da isključi Republiku Srpsku, odnosno njene predstavnike u Ustavnom sudu u odlučivanju.

- Upravo su oni svojim potezima izazvali krizu, a sve ostalo, odnosno potezi Republike Srpske su posljedice i reakcije na Ustavni sud BiH koji je odavno postao politička institucija, a ne pravna - naglasio je Vujičić.

Poslanik u Parlamentu BiH poručio je da je to samo jedan korak dalje u komplikovanju odnosa u zemlji koji ni do čega dobrog neće dovesti.

Ustavni sud odbio je juče da raspravlja o prijedlogu sudije Zlatka Kneževića za poništenje odluke od 19. juna 2023. godine o izmjeni Pravila ovog suda kojom je brisana odredba koja se odnosi na odgađanje sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana