Vujičić: Američka ambasada sama razotkrila svoje saradnike i plaćenike

Srna
Vujičić: Američka ambasada sama razotkrila svoje saradnike i plaćenike

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić izjavio je da je Ambasada SAD u Sarajevu na društvenoj mreži "Iks" objavila mapu lokalnih zajednica u Srpskoj i FBiH u kojima se realizuju projekti finansirani od Amerike, i sama otkrila da se od 40 finansiranih opština njih 30, dakle tri četvrtine, nalazi u FBiH, što i više nego dovoljno govori o odnosu američke Ambasade prema entitetima.

"Međutim, nama iz Republike Srpske još zanimljiviji podatak je kojih se to 10 opština iz Republike Srpske našlo na tom spisku, a to su: Ljubinje, Berkovići, Istočna Ilidža, Bratunac, Lopare, Šamac, Modriča, Brod, Kotor Varoš i Teslić. Sve osim jedne pod vlašću su perjanica opozicije SDS-a i PDP-a. Bratunac je, vjerovatno, stavljen kako naš narod kaže 'da se vlasi ne dosjete', ali ovako nešto je nemoguće prikriti ni sakriti", naglasio je Vujičić.

On je u izjavi za Srnu istakao da su Amerikanci i Ambasada SAD očigledno ponosni na svoje saradnike, pa ih javno objavljuju i reklamiraju.

Vujičić je upozorio da finansirani projekat uvodi na "mala vrata" prenos nadležnosti koji je neprihvatljiv za Republiku Srpsku.

"Sam projekat nosi naziv 'Dijaspora Invest' i podrazumijeva podršku takozvanoj bosansko-hercegovačkoj dijaspori da investira u BiH. Stav Republike Srpske je oduvijek bio jasan, a to je da ne postoji nikakva 'bosansko-hercegovačka dijaspora'. Za nas postoji samo jedna i to srpska dijaspora sa kojom sarađujemo na nivou institucija Republike Srpske i naše matice Republike Srbije. Ostale dijaspore nas ne zanimaju i neka sa njima sarađuje ko želi", poručio je Vujičić.

On je istakao da je porazna činjenica da se na spisku američkih plaćenika nalazi i opština Istočna Ilidža koja je dala najveću žrtvu za stvaranje Republike Srpske.

"Mene, kao čovjeka i kao poslanika koji dolazi iz Istočne Ilidže, najviše boli činjenica da se i moja matična opština nalazi na ovom plaćeničkom spisku. Stanovnici naše opštine, i starosjedioci i oni koji su bili primorani da se dosele u ovu lokalnu zajednicu, dali su najveću žrtvu za stvaranje i odbranu Republike Srpske. Nisu zaslužili da se njihova žrtva prodaje za šaku dolara od kojih oni neće imati nikakvu korist", naglasio je Vujičić.

Prema njegovim riječima, korist od ovih dolara ima samo uski krug ljudi, na čelu sa načelnikom Marinkom Božovićem, a pošto Amerikanci ne bacaju novac uzalud, vrijeme pred nama će pokazati za šta su plaćeni.

"Neke naznake već vidimo pošto većina napada na institucije Srpske, na zdravstveni sistem, na penzioni sistem... dolazi upravo iz Istočne Ilidže, ali vjerujemo da Majkl Marfi ima spremne još ambicioznije zadatke za Marinka", ocijenio je Vujičić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana