Vučić u UN: Pitam zašto se ova rezolucija uopšte donosi

GS
Vučić u UN: Pitam zašto se ova rezolucija uopšte donosi

NjUJORK -  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na Generalnoj skupštini UN, na kojoj se glasa o rezoluciji o Srebrenici, da je to visokopolitizovana rezolucija i pozvao sve zemlje članice da ne glasaju.

-Zašto pozivam sve koji se nalaze u ovoj sali da glasaju protiv rezolucije - ovo je visokopolitizovana rezolucija i ja bih postavio tri pitanja na koja nismo čuli adekvatne odgovore od glavnih autora ove rezolucije, od Nemačke - rekao je Vučić.

On je zapitao zašto se donosi ova rezolucija.

-Pod broj jedan, govorili su o individualnoj pravnoj odgovornosti, pominjući ovde crnogorske amandmane. I pitam vas, ako je tako, zašto se ova rezolucija uopšte i donosi? Zato kada je reč o individualnoj pravnoj odgovornosti, ona je već urađena, isporučena kroz optužnice, kroz presude i svi ti ljudi koji su bili optuženi, oni su već i osuđeni i osuđeni na zatvorske kazne. Nema nikakvih pojedinačnih imena u ovoj rezoluciji, to se uopšte i ne pominje - poručio je Vučić.

Upitao je zašto se ne govori o srpskim žrtvama u Prvom i Drugom svjetskom ratu i „zašto je vršen toliko veliki pritisak na države članice UN u proteklih sedam dana samo protiv jedne male zemlje kao što je Srbija“.

Poručio je da su Srbi ponosan narod koji je uvijek umio da se brani, ali da danas pred Ujedinjenim nacijama ne brane samo sebe već brane svijet i principe međunarodnog javnog prava i pozvao države članice UN da glasaju protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici.

-Mi pripadamo ponosnom narodu koji je oduvek umeo da se brani. I to je ono što mi i danas radimo. Ali mi danas ne branimo samo sebe. Mi branimo svet i principe međunarodnog javnog prava. I pozivam države članice da glasaju protiv ove rezolucije - poručio je Vučić.

Naglasio je da rezolucija neće doprinijeti pomirenju već će, ukoliko bude usvojena, izazvati nove podjele, ne samo u regionu već i u celom svijetu.

Predsjednik Srbije je upitao koji je cilj usvajanja rezolucije ukoliko su već ranije donete presude za one koji su odgovorni za Srebrenicu i zbog čega se danas ponovo otvaraju stare rane. Podsjetio je da je i sam posjetio Memorijalni centar u Srebrenici kako bi doprinio pomirenju, ali da je tamo bio napadnut.

-Otišao sam da pognem glavu i da položim cvet, i skoro sam bio linčovan. A i dan posle sam pružio ruku onima koji su to organizovali. Ovde se ne radi o pomirenju. Ovde se ne radi o sećanjima. To je nešto što će samo otvoriti stare rane i što će stvoriti potpuni politički haos. I ne samo u našim krajevima, već i ovde u ovoj sali - rekao je on.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GS UN) na današnjoj sjednici u Njujorku raspravlja i odlučuje o prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana