Vučić najavio rast plata i penzija; Sa Dodikom dogovorena rekonstrukcija porodilišta u Banjaluci

GS
Foto: Instagram

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na predstavljanju programa „Skok u budućnost - Srbija 2027“ za period od 2024. do 2027, u Palati Srbija, da je suština svih projekata koji će biti predstavljeni zapravo jedan projekat, a to je uspješna Srbija i „skok u budućnost 2027. godine“, kada se održava specijalizovana međunarodna izložba Ekspo u Beogradu.

Vučić je najavio da će prosječna plata u Srbiji ove godine dostići 958 evra, sljedeće godine 1.056, a da će 2027. biti 1.400, u Beogradu 1.800 evra.

On je naveo i da je minimalna zarada 2010. godine bila je 153 evra, sada je 402, a 2027. planirano je da dostigne na 650 evra.

- Mogli bismo da idemo i na 800 evra ali bi to bilo „destimulišuće za investitore“ - dodao je Vučić.

Vučić je najavio da će prosječna penzija do kraja 2027. godine dostići 650 evra, dok je, kako je podsjetio, prije petnaest godina bila 204 evra.

On je takođe najavio večeras da će u naredne četiri godine biti rekonstruisana skoro sva porodilišta u Srbiji, a u dogovoru sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom isto će biti učinjeno i u Banjaluci.

Vučić je predstavljajući plan „Srbija 2027 - skok u budućnost“ istakao da nema preče i veće brige za djecu i stare.

„Doneli smo odluku da rekonstruišemo skoro sva porodilišta u naredne četiri godine. Prvo Beograd, zatim Niš, Kragujevac, Novi Sad. U dogovoru sa predsednikom Republike Srpske isto ćemo uraditi i u Banjaluci“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti u Palati Srbija.

 

Ako hoćemo više djece, a ne možemo da uredimo porodilišta, kaže Vučić, onda smo licemjerni.

Vučić je rekao da je mnogo novca uloženo u zdravstvo, te istakao da samo nekoliko zemalja u svijetu besplatno liječe toliki broj bolesti kao Srbija.

„U naredne tri godine ćemo povećati budžete za retke bolesti i inovativne lekove za više od 200.000 miliona evra“, rekao je Vučić.

Plan „Srbija 2027 - skok u budućnost“ predviđa šest prioriteta - podizanje životnog standarda građana, ubrzanu modernizaciju zemlje, razvoj infrastrukture, zatim industrijalizaciju, poljoprivredu i životnu sredinu, integralni razvoj i Ekspo 2027.

On je takođe je rekao da sa ovakvom geopolitičkom situacijom u svijetu, cilj je da se sačuva mir u regionu i u Srbiji

"Uprkos činjenici da smo ljuti na izjave mnogih iz Evrope, posebno po pitanju Kosova i Metohije, Srbija mora večeras da pošalje jasnu poruku da nastavljamo evropski put i da ćemo ga ubrzati, čuvajući svoje tradicionalne prijatelje, slobodu i nezavisnost”, rekao je Vučiću.

On je podsjetio da je 2012. godine BDP bio 33 milijarde evra, a na kraju 2027. godine, ako zemlja bude uspješna, biće 92,7 milijardi evra.

“Nadamo se i nešto povoljnijim geopolitičikim prilikama, i novim investicijama, i tada bismo mogli da dođemo do 100 milijardi. Sve što su naše generacije stvarale, mi ćemo za četiri godine biti u stanju da na godišnjem nivou stvorimo tri puta veću vrednost. To je nezabeleženo u istoriji Srbije”, rekao je Vučić.

On je naveo da je plan da u naredne četiri godine bude uloženo ukupno 17,8 milijardi evra za projekte i za ono što država želi da ostvari.

“To je na nivou jednog godišnjeg budžeta, a nijedne sekunde javni dug ne sme preći nivo Mastrihta”, rekao je Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana