Vučić: Srbija će se oštro protiviti svakom unižavanju Srpske

Srna
Vučić: Srbija će se oštro protiviti svakom unižavanju Srpske

BANjALUKA - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i svim građanima 9. januar - Dan Republike, uz poruku da će Srbija ostati privržena slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, podržavajući teritorijalni ingegritet BiH, ali se i oštro suprotstavljati svakom pokušaju ukidanja ili bilo kakvom unižavanju Srpske.

Vučić je u čestitki poželio mir, sreću, napredak, sigurnost i blagostanje svim građanima Srpske, te naglasio da će Srpska u Srbiji i dalje imati pouzdanog partnera za dalje jačanje ekonomskih, političkih i svih drugih veza.

„Uvaženi prijatelju, verovali smo da su teška vremena iza nas, ali plašim se da doba velikih izazova, kako za Srbiju, tako i za Srpsku tek dolazi. Ovo sam rekao jer dobra i srećna vremena ne mogu postojati posebno i odvojeno za Srbiju ili Srpsku, takođe, vreme izazova za jedne, takvo je i za druge“, naveo je Vučić.

Vučić je napomenuo da se Srbija svih ovih godina ponašala odgovorno i dosljedno podržavala Dejtonski mirovni sporazum i pravne okvire proistekle iz tog sporazuma.

„Nažalost, mnogi koji su učestvovali u donošenju tog okvira pokušavaju da izvrgnu ruglu njegove osnovne postulate i suštinski izbrišu postojanje Republike Srpske sa njenim Ustavom zagarantovanim nadležnostima. Srbija svoj stav neće menjati i ostaće privržena slovu Dejtonskog sporazuma, podržavajući teritorijalni ingegritet BiH, ali i oštro se suprotstavljajući ukidanju ili bilo kakvom unižavanju Republike Srpske“, istakao je Vučić.

On je ukazao da su pred Srpskom i Srbijom veliki zadaci očuvanja srpskog jezika, ćirilice, zajedničkih tradicionalnih vrijednosti srpskog naroda i kulture sjećanja na stradanje Srba.

„Pred nama je i dalje snaženje naših ekonomskih, političkih i svih drugih veza, od izgradnje auto-puteva, pruga, do jačanja institucionalne saradnje na svim nivoima i u svim oblastima. Uveravam Vas, gospodine predsedniče, da ćete u Srbiji imati iskrenog, snažnog i najbližeg partnera u ostvarenju tih ciljeva“, naglasio je Vučić.

On je naveo da je zajednički zadatak očuvanje mira i budućnosti srpskog naroda.

„Znam da ćete dati sve od sebe da se očuva regionalna stabilnost, jer to jeste u najvišem interesu i našeg, srpskog naroda. Narodu u Republici Srpskoj i Vama lično želim srećan praznik, dobro zdravlje, uspeh i sveukupni napredak. Živela Srpska! Živela Srbija! Hristos se rodi!“, ističe se u Vučićevoj čestitki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana