Vučić: Rezolucijom o Srebrenici otvara se Pandorina kutija

Tanjug
Vučić: Rezolucijom o Srebrenici otvara se Pandorina kutija

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom Rezolucije o Srebrenici, da će se Srbija boriti za istinu i poručio da će se oni koji je zagovaraju, suočiti sa tim da neće biti jednoglasno.

-Na silu to uradite kao što ste uvek radili na silu, ali ćete ovog puta se suočiti sa činjenicom da neće biti jednoglasno. A svaki put je do sada bilo jednoglasno. Mi čujemo, nama i ruski prijatelji kažu, otvorili su Pandorinu kutiju. Pa svake godine će da imaju samo predloge rezolucije o genocidu počinjenih nad sovjetskim narodom. Pa kako ćete da objasnite da nije genocid da ubijete preko 20 miliona sovjetskih građana? - rekao je Vučić za RTS.

-Kako ćete da objasnite da nije genocid nad Jermenima, sa milion i po ubijenih Jermena koje su Turci pobili? I Turci su naravno sponzori rezolucije protiv nas. Ali nije to protiv nas, to je civilizacijska vrednost. Pa pošto je civilizacijska vrednost, biće mnogo civilizacijskih vrednosti u budućnosti - dodao je Vučić.

Kako je poručio, Srbija će se braniti zarad civilizacijskih vrijednosti dokle god hoće, kako god hoćemo, kao nestalna članica Savjeta bezbjednosti.

-E sad, lepo, pošto ste se kandidovali sa dve NATO zemlje iz Istočne Evrope, sad ćemo da ih počistimo, da dobijemo tri puta više glasova nego te dve NATO zemlje zajedno, jer smo u mogućnosti da dobijemo tri puta više glasova od njih - istakao je Vučić.

Vučić je kazao da Srbija poručuje da jedna mala slobodarska zemlja štiti svoj integritet.

-Jer ne zaboravite, ta mala slobodarska zemlja je otvoreno govorila o tim zločinima koji su se dogodili u Srebrenici. Ne zaboravite da mi nikada to nismo krili. Za razliku od svih drugih. A ko u okruženju govori o zločinima nad Srbima? I u Prvom, i u Drugom svetskom ratu, i u ratovima devedesetih. Jel neko od njih došao da položi cvet bilo gde - rekao je Vučić.

Poručio je da se Srbija bori za istinu.

-Borimo se za istinu i napravićemo im nešto što nisu očekivali od male Srbije. I to će da vide. Ponosan sam na to. Jedan glas kada dobijete, ponosni ste zato što znate da niste sami u svetu - istakao je predsjednik Srbije.

Svjetske sile za rezoluciju

Aleksandar Vučić istakao je da "nam nisu veliki izgledi po pitanju rezolucije o Srebrenici u UN jer protiv sebe imamo najdominantnije svetske sile sa Zapada" i poručio da "ćemo se boriti".

-Ja mislim da je za ljude u Srbiji od presudnog značaja da mi uradimo svoj posao, ono što možemo da se borimo. Nama izgledi nisu veliki, protiv sebe imamo najdominantnije svetske sile sa Zapada i nema tu mnogo šta da se krije. Oni su, kad je reč o rezoluciji za Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, svi sponzori te rezolucije - 17 zemalja, sa izuzetkom Novog Zelanda i Čilea - rekao je Vučić za RTS.

Kaže da su glavni kosponzori Ruanda i Njemačka.

-Dakle, sve ostalo su zemlje, od SAD, Italije, Francuske, najrazvijenijih zemalja Zapada rekli da će se boriti za tu rezoluciju. Da, mi smo dobili zvaničan stav da će da lobiraju i da će da se bore za tu rezoluciju”, rekao je Vučić.

Predsjednik je istakao da im je u istom razgovoru rekao da nije ni očekivao drugačije i odgovorio - kakvog junaka imate protiv sebe i moraćete da se borite, pošto i mi mislimo da se borimo.

-Ovo sam naravno metaforično i pod navodnicima rekao, ali pod junakom sam podrazumijevao našu zemlju, a tu nema metafore, to je istina. I suprotstavićemo im se snažnije nego što misle - rekao je Vučić.

Po pitanju Savjeta Evrope kaže da je najsmješnije u njihovim obrazloženjima da je sve to normalan proces.

-To je normalan proces, to piše negde, pa tamo negde piše da je Zajednica srpskih opština morala biti formirana pre 11 godina. Vi ste mi, svi evropski lideri i Šolc i Makron i Meloni rekli da ne moramo ništa da uradimo dok se ne formira ZSO, pa ste to zaboravili - naveo je Vučić.

Izrazio je uvjerenje da tu ipak postoji šansa da, zahvaljujući francuskom zalaganju, se razmisli o odlaganju i o nekim drugim stvarima.

-Ali, vidjećemo. U svakom slučaju to neće biti jednostavno. Mi smo poslali mnogo papira, mnogo zvaničnih pisama, mnogo upustava našim DKP-ima, mnogo objašnjenja na različite adrese. Nastavićemo to da radimo - rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana