Vučić: Ratne sukobe pokušava da izazove onaj ko o sukobima govori

Srna
Vučić: Ratne sukobe pokušava da izazove onaj ko o sukobima govori

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da svi imaju razloga da poštuju srpsku vojsku, a da niko nema razloga da je se plaši i poručio da ratne sukobe pokušava da izazove onaj ko o sukobima govori.

- Nadam se da ćemo uspeti da sačuvamo mir, dajemo sve od sebe. Potrebno je da uložimo mnogo napora jer ne postoji ništa vrednije od mira. Zato prećutimo mnoga zlodela iz Prištine i zato reagujemo blago zato što je to znak ne naše slabosti, već odgovornosti - rekao je Vučić za TV Prva.

Vučić je istakao da je snaga Vojske Srbije po vatrenoj moći i ljudskim kapacitetima 12 puta iznad onoga što je bilo prije 10 godina.

- Sve što danas leti u srpskom vazduhoplovstvu je do zuba naoružano. tako da mogu da se suprotstave svakome i na zemlji i u vazduhu ko puca na njih - naveo je on.

On je rekao da je u Srbiju stiglo 66 od 118 vozila “hamer” koji su kupljeni od SAD, kao i da Srbija ima dobru saradnju sa NATO-om.

Komentarišući prodaju turskih dronova “bajraktar” Prištini, Vučić je rekao da je to protiv međunarodnog prava i podsjetio da je postojanje takozvane vojske samoproglašenog Kosova protivno Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN. Vučić je naveo da je o tome razgovarao sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, te da vjeruje da će on uskoro doći u posjetu Srbiji i da će tada nastaviti razgovor.

Kurti hoće da uvuče Srbiju u sukob sa NATO-om

Predsjednik Srbije rekao je da premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti govori neistinu kada kaže da se samoproglašeno Kosovo naoružava zbog srpskih baza u kopnenoj zoni bezbjednosti.

- Kurti traži dovoljan razlog za besmislice, želeći istovremeno da uvuče Srbiju u sukob sa NATO-om. To je njihova politička želja, što mi moramo da izbegnemo - dodao je Vučić.

On je istakao da Kurti ne želi da razgovara i rješava probleme, već želi da protjera Srbe. Vučić najavio da će narednih dana razgovarati sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za zapadni Balkan Stjuartom Pičom u vezi sa odnosom britanskih zvaničnika prema Kosovu i Metohiji, a sredinom septembra u UN imati brojne razgovore na različitim nivoima.

Vučić je rekao da srpske službe analiziraju medijske navode da britanski obavještajci postavljaju temelj za novi rat na Kosovu i Metohiji.

- Ne mislim da London ima u ovom trenutku razloge za sukobe na Balkanu, ali je veoma čudno to što je /predsjednik spoljnopolitičkog odbora britanskog parlamenta/ Ališa Kerns radila - dodao je Vučić.

Povodom sankcija koje su SAD uvele šefu Bezbednosno-informativne agencije Aleksandru Vulinu, Vučić je rekao da su sankcije koje su SAD uvele Aleksandru Vulinu vid pritiska na njega.

On je otkrio da mu je uoči objavljivanja te odluke poručeno da sankcije Vulinu neće biti uvedene ako najavi promjenu politike o neuvođenju sankcija Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana