Vučić: Afrika je ključni kontinent za Srbiju – novi ugovori na pomolu!

Tanjug
Vučić: Afrika je ključni kontinent za Srbiju – novi ugovori na pomolu!

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Afrika za Srbiju jedan od ključnih kontinenata - kontinent prijateljstva, poštovanja povelje UN i bratski kontinent, budući da su brojne afričke zemlje, uključujući Kraljevinu Esvatini, pokazale prijateljski odnos prema našoj zemlji, poštujući njen teritorijalni integritet.

Vučić je, poslije sastanka sa kraljem Esvatinija Msvatijem III i razmjene dokumenata o saradnji dvije zemlje, rekao da je partnerstvo sa tom afričkom državom od velikog značaja za Srbiju i njene privrednike.

Predsjednik je najavio da će ministar bez portfelja za međunarodnu ekonomsku saradnju Nenad Popović krajem godine predvoditi delegaciju sa većim brojem ministara koja će posjetiti Kraljevinu Esvatini, kako bi se dogovorili brojni poslovi od obostranog ekonomskog interesa.

"Važno je da pronađemo nekoliko strateških partnera u saobraćaju i logistici, poljoprivredi, nauci, softverskoj industriji, vojno-tehničkoj saradnji, edukaciji mladih i razmjeni studenata koji će biti most između naše dvije zemlje", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je tokom sastanka sa kraljem Esvatinija otvoreno mnogo tema, ali da će tek u narednih nekoliko dana moći da se sumira sve dogovoreno.

Naveo je da će se dvije zemlje na međunarodnom planu uvijek i na svaki način konsultovati, kako bi donosile odluke koje su u interesu i jedne i druge strane.

"Hvala Vam na posjeti i prijateljstvu koje će Srbija da uzvrati. Za sve one koji misle da je važno samo kada nam dođu veliki evropski lideri - ponosan sam što sam u prilici da ugostim afričke lidere. Afrika je za nas jedan od ključnih kontinenata, kontinent prijateljstva, poštovanja povelje UN, bratski kontinent i ja se time ponosim", istakao je Vučić.

Dodao je da je cilj posjete da se pokaže koliki je značaj Esvatinija za Srbiju i koliko poštujemo njihovu zemlju.

"Vjerujem da ćemo umeti da njegujemo naše prijateljstvo i bratstvo. Hvala Vam na posjeti i osjećajte se kao kod svoje kuće", rekao je Vučić kralju Esvatinija Msvatiju III.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana