Vučević: Sretenje kao zajednički državni praznik Srpske i Srbije

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je da se nada da su Srbija i Republika Srpska blizu toga da Sretenje /15. februar/ definišu kao zajednički državni praznik, odnosno praznik za cjelokupni srpski narod.

"Naravno, Republika Srpska ima pravo da obeležava 9. januar, ali govorim da bi Sretenje moglo biti datum kao objedinjavanja državnosti, odnosno svih Srba bez obzira gde žive", rekao je Vučević za TV "Prva".

On je rekao da će se sutra konačno krenuti u projekat izgradnje Memorijalnog kompleksa Donja Gradina - Beograd, posvećenog svim žrtvama Jasenovca, da od Donje Gradine sa desne obale Save pa sve do Beograda bude jedan memorijalni kompleks, koji će svjedočiti o genocidu nad Srbima koji je sproveden u Drugom svjetskom ratu, a koji nije zabilježen u Evropi.

Vučević je rekao da su stradali Srbi, Jevreje i Romi i drugi ljudi, ali prije svega Srbi i to je obaveza ove generacije za buduće generacije.

"To nije vraćanje u prošlost, ali je dokaz da mi imamo kontinuitet i borbe i stradanja i postojanja", rekao je Vučević.

On je dodao da se Srbi nisu zadesili na ovim prostorima ad hok, nego imaju kontinuitet državnosti i državotvornosti i često su zbog toga imali, nažalost, vrlo tešku sudbinu.

"Kao što obležavamo i sve druge datume stradanja Srba, tako ćemo obeležavati i Sretenje, opet ne osporavajući i drugim narodima da obeležavaju sve datume koje su u njihovoj istoriji ili za njihov identitet bitni. Mi samo želimo da čuvamo ono što nas karakteriše, a spremni smo da radimo, sarađujemo i živimo zajedno sa svima koji žive na ovim prostorima", istakao je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana