Vučević: Rezolucija o Srebrenici doživjela politički debakl

Srna
Vučević: Rezolucija o Srebrenici doživjela politički debakl

BEOGRAD - Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da je rezolucija o Srebrenici doživjela politički debakl onih koji su iza nje stali i poručio da Srbija i Republika Srpska treba da dignu glavu gore.

"Nismo genocidan narod, nismo ni loši ljudi. Trebalo bi da više radimo i politički se borimo i tu nema odustajanja. Uprkos ogromnom političkom pritisku, ucenama i svemu što se dešavalo prethodnih dana, kako bi rezolucija bila usvojena i kako bi se stigmatizovao srpski narod, Srbija i Republika Srpska su zajedno sa dvije trećine čovečanstva i velikom većinom država pokazale jasno i glasno šta je istina", rekao je Vučević.

On je istakao da će rezolucija pogoršati odnose i uzburkati strasti, ali i probuditi duhove prošlosti.

"Dokument je uz to dao i podlogu da drugi narodi, pa i srpski, traže rezolucije kojima bi se osudio genocid koji su oni pretrpeli", rekao je Vučević za "Politiku".

On je naveo da će rukovodstvo Srbije donositi odluke isključivo u skladu sa nacionalnim interesima, dodajući da Srbija želi da postane punopravna članica EU, ali i da čuva i razvija odnose sa Kinom i Rusijom.

"Znamo da ćemo zbog toga trpeti pritiske, svesni smo da će taj naš stav biti loše primljen u mnogim centrima moći, ali bez obzira na sve, mi ćemo istrajati i nećemo dozvoliti nikome da donosi odluke u naše ime", rekao je Vučević.

On je dodao da će Srbija sarađivati sa različitim vojnim savezima, ali da neće postati članica nijednog.

Govoreći o nedavnom upadu policije samoproglašenog Kosova u prostorije Poštanske štedionice u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije, Vučević je rekao da se Aljbin Kurti odlučio na novi čin varvarstva, jer je, kako kaže, očajan što mu njegovi ktitori još nisu omogućili ulazak u Savjet Evrope.

"Zbog čega su kosmetski Srbi jedina zajednica u Evropi koja ne može normalno da posluje? Imaju li kosmetski Srbi pravo na plate i penzije? Ovo nisu pitanja za ekstremistu Kurtija jer njegov stav znamo. Ovo su pitanja za međunarodnu zajednicu koja dugo i preblago (ne)reaguje na njegova nepočinstva", istakao je Vučević.

On je naveo da Srbija ima dva cilja kada je riječ o Kosovu i Metohiji - da sačuva srpski narod, svetinje i odbrani legitimne državne interese, ali i da očuva mir.

"Jedini način da Srbi na Kosmetu opstanu jeste da ostanu međusobno jedinstveni, da ne nasedaju na provokacije Kurtijevog režima i da ostanu u sadejstvu sa zvaničnim Beogradom. Bude li Kurti uspeo da uz pomoć ktitora zavadi Srbe međusobno na Kosmetu, perspektive srpskog naroda na teritoriji južne srpske pokrajine neće biti dobre", rekao je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana