Vrijeme ne radi za Beograd

Veljko Zeljković
Vrijeme ne radi za Beograd

BEOGRAD - Vrijeme ne radi za Srbiju, jer se zapadnim silama sve više žuri da pitanje Kosova i Metohije riješe prije okončanja rata u Ukrajini, imajući u vidu da se stvari u ovoj zemlji i ne odvijaju onako kako su zamislili.

Kaže ovo za “Glas Srpske” bivši srpski diplomata Zoran Milivojević navodeći da je srpskom rukovodstvu sada više nego ikada potrebno mudrosti, znanja i strpljenja.

- Stanje na terenu je takvo da Rusija polako, ali sigurno ostvaruje svoje ciljeve. Ni efekti sankcija uvedenih Moskvi nisu dali rezultata. U takvim okolnostima na zapadu raste težnja da se bar pitanje Kosova, odnosno zapadnog Balkana što prije riješi i stavi pod okrilje NATO-a. I to niko od tih političara koji dolaze iz Berlina, Brisela ili Vašingtona i ne krije. Zbog toga je pritisak na Srbiju sve veći od strane zemalja Kvinte da se prihvati takozvani francusko-njemački sporazum, odnosno Šolc-Makron, za srpsku južnu pokrajinu - kaže Milivojević.   

Ovaj diplomata smatra da Srbija ne može prihvatiti ovaj sporazum, te da i dalje treba da ostane na čvrstom stanovištu da je priznanje Kosova neprihvatljivo, odnosno svega onoga što bi mu omogućilo da postane punopravna članica Ujedinjenih nacija. 

- Šta je rješenje? Prije bilo kakvog nastavka razgovora Beograda i Prištine treba insistirati da se konačno formira zajednica srpskih opština. To je prvo na dnevnom redu, i na tome treba insistirati iako se Aljbin Kurti tome protivi. Postoji Briselski sporazum za koji i Amerikanci kažu da se mora ispoštovati. To što Kurti ne spušta gard nije naš problem i lopta je u njegovom dvorištu. Neka Amerika o tome brine ako želi da se dijalog nastavi. Kada se ovo pitanje konačno riješi, tek onda se može i o ostalim stvarima razgovarati i pregovarati, a koje ne podrazumijevaju odricanje od državnih i nacionalnih interesa - smatra Milivojević.

Misli da bi rukovodstvo Srbije trebalo ozbiljno da shvati i sve otvorenije prijetnje pojedinih zemalja ukoliko se ne postigne dogovor sa Prištinom u mandatu sadašnje američke i briselske administracije. 

- Kada veliki gube, onda se oni ne ponašaju racionalno, već sa pozicije sile. I s tim treba računati i imati u vidu. Zato treba biti mudar i staložen i ne donositi ishitrene odluke - dodao je on.

S njim je jednim dijelom saglasan politički analitičar Cvijetin Milivojević, navodeći kako on smatra da vrijeme, ma kako to paradoksalno zvučalo, ipak radi za Srbiju.

- Zašto to smatram? I Rusiji i zapadnim zemljama je Srbija potrebna, i njeno teranje da na silu prizna nezavisnost KiM moglo bi Beograd samo gurnuti ka Rusiji. Znaju to i u Vašingtonu i Briselu. I obratno. Moje neko mišljenje je da je trenutno bolji i neki status kvo nego odricanje od Kosova. Pogledajte primer Kipra, koji nije priznao otcepljenje jedne trećine svoje teritorije - kaže ovaj analitičar za “Glas Srpske”. 

Smatra da se i dalje mora razgovarati sa predstavnicima međunarodne zajednice bez obzira na njihove zahtjeve, jer bi odbijanje bilo ravno harakiriju. Mišljenja je i da pomenuti francusko-njemački plan nikako apriori ne treba odbiti, ali i da se prema njemu treba odnositi kao prema jednoj inicijativi koja može da preraste u okvir za pregovore.

- Nikako ne treba prihvatiti ono što u njemu piše, jer to vodi ka nezavisnosti Kosova. Inicijativa O.K, ali sadržaj nikako. Takođe, mišljenja sam i da, ukoliko će se ZSO formirati po zakonima i ustavu Kosova, na to ne treba pristati, jer to znači da bi Vašington i Brisel u narednoj fazi tražili da Beograd prizna nezavisnost Kosova. Svaka vlast koja bi to uradila mogla bi se smatrati veleizdajničkom - kaže on.   

Eskobar

Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da bi prihvatanje evropskog plana bilo važan korak za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i još jednom ponovio da je primjena Briselskog sporazuma i formiranje zajednice srpskih opština (ZSO) zakonska obaveza Prištine koja se mora ispuniti. On je u intervjuu za portal “Pavlović tudej” rekao da SAD u potpunosti podržavaju dijalog koji vodi EU kako bi bila postignuta normalizacija u odnosima Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana