Za 12 godina oduzeta imovina vrijedna 23,5 miliona KM

Srna
Za 12 godina oduzeta imovina vrijedna 23,5 miliona KM

BANjALUKA - Agencija za upravljanje oduzetom imovinom je, postupajući po sudskim odlukama u kojima je odlučivano o oduzimanju imovine, od 2010. godine preuzela na nadležno upravljanje raznovrsnu imovinu - privremeno i trajno oduzetu u vrijednosti 23,5 miliona KM.

Vrijednost privremeno oduzete imovine je 22.441.687 KM, a vrijednost trajno oduzete imovine je 1.086.548 KM, rečeno je Srni u ovoj agenciji.

Akcije u privrednim društvima predstavljaju najvišu vrijednost privremeno oduzete imovine, a 2012. godine vrijednost navedenih oduzetih akcija iznosila je 18.873.604 maraka.

Osim akcija, privremeno oduzeta imovina odnosi se na stambene objekte, automobile i radne mašine.
Kada je riječ o trajno oduzetoj imovini, Agencija je raspolagala 2012. i 2014. godine imovinom najveće vrijednosti od ukupno oduzete, a u tom periodu oduzeti su, između ostalog, automobili, novac i jedan avion.

Iz Agencije navode da sva imovina koja je trajno oduzeta pravosnažnim sudskim odlukama postaje svojina Republike Srpske kojom raspolaže Vlada u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela, a imovina se po odluci Vlade može prodati, dati u zakup, pokloniti u društveno korisne svrhe ili uništiti.

U novembru prošle godine Agencija je trajno oduzeti stan predala Javnoj ustanovi Dom za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević” iz Banjaluke, a drugu imovinu često je ustupala organizacijama od značaja za Republiku Srpsku, dok je novac od prodaje rashodovanih vozila i opreme uplaćivala na račun javnih prihoda.

Lica od kojih je privremeno oduzeta imovina mogu doći do svoje imovine samo ako je nadležni sud ukinuo rješenje o privremenom oduzimanju imovine ili ako je odbijen zahtjev javnog tužilaštva za trajno oduzimanje imovine.

Vrijednost imovine koja je privremeno oduzeta i vraćena licima od kojih je oduzeta, od 2010. godine, iznosi 9.857.126 KM.

Procedura za oduzimanje i upravljanje oduzetom imovinom propisana je Zakonom o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela, a iz Agencije za upravljanje oduzetom imovinom napominju da ta agencija nije nadležna za postupak oduzimanja imovine, već isključivo za poslove upravljanja privremeno i trajno oduzetom imovinom.

Za postupak oduzimanja nadležni su Jedinica za finansijske istrage Ministarstva unutrašnjih poslova, javna tužilaštva i sudovi Republike Srpske.

Zakon o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog djela donesen je u Narodnoj skupštini u januaru 2010. godine, a na snazi je od 1. jula te godine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana