Vrata EU ostaju odškrinuta

Vedrana Kulaga, Dragana Orlović
Vrata EU ostaju odškrinuta

STRAZBUR, BANjALUKA - Zapadni Balkan očekuje mnogo od novog saziva Evropske komisije, čiji mandat počinje u nedjelju, a BiH mora da krene ozbiljnije naprijed te da na terenu pokaže da želi biti dio EU koja je, s druge strane, poručila da su njena vrata otvorena za ovaj region.

Ocijenili su to sagovornici “Glasa Srpske” nakon što je juče u Strazburu Evropski parlament konačno odobrio imenovanje njemačke političarke Ursule fon der Lejen na poziciju novog predsjednika Evropske komisije. Imenovanje je podržao 461 poslanik, 157 je bilo protiv te 89 uzdržano, a bivša njemačka ministarka odbrane je prije glasanja istakla da vrata EU ostaju otvorena za članstvo zemalja zapadnog Balkana.

- Moramo pokazati našim prijateljima na zapadnom Balkanu da dijelimo isti kontinent, istu istoriju, istu kulturu i dijelićemo istu sudbinu. Naša vrata ostaju otvorena - rekla je nova predsjednica Evropske komisije u uvodnom govoru prilikom predstavljanja programa novog saziva.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo istakao je juče da je dobro dok iz ključnih evropskih institucija dolaze pozitivne poruke u vezi sa zapadnim Balkanom, a time i za BiH. On je za “Glas Srpske” kazao da vrata EU ne smiju biti zatvorena za ovaj dio Evrope te da se nada da će novi saziv Evropskog parlamenta raditi sve da bi ispunio dato obećanje. Velika odgovornost je, s druge strane, kako je podvukao, na liderima u BiH koji moraju da pokažu na djelu da zaista žele biti dio evropske porodice.

- Dobar znak biće kada Sjeverna Makedonija, koja je ispunila sve obaveze pa čak i promijenila naziv, te Albanija dobiju zeleno svjetlo za otvaranje pregovora za članstvo. To bi i nama u BiH bila poruka, ali i potvrda da EU može da održi riječ - rekao je Praštalo.

Podsjetio je da će Hrvatska u prvoj polovini iduće godine predsjedavati EU, te da će majski samit u Zagrebu biti ključan za Balkan.

- Nakon Hrvatske, predsjedavanje preuzima Njemačka. Hrvatska će započeti veoma bitnu fazu evropskog puta šest zemalja zapadnog Balkana, a posebno nas raduje period kada Njemačka bude na čelu. Ona će, prema najavama, biti jedan od ključnih motora za nastavak saradnje i pridruživanja Balkana EU - zaključio je Praštalo.

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Lazar Prodanović (SNSD) kaže da je izjava novoizabrane predsjednice pozitivna, ali da bi bilo značajno i kada bi se to izjavljeno ispoštovalo.

- Političari u BiH bi trebalo da budu konstruktivniji da bi zemlja išla bržim tempom, odnosno prekinula višegodišnji zastoj. Cilj BiH je da dobije status kandidata, a više od toga za sada ne treba ni pominjati. Svi nivoi vlasti u skladu sa mehanizmom koordinacije moraju učiniti više da bi BiH izašla iz “zaleđenog” stanja i krenula u pozitivnom smjeru - smatra Prodanović.

Francuska je nedavno predložila i reformu procesa pridruživanja EU, uz opasku da bi postepeno priključivanje, u zavisnosti od ispunjenih obaveza, moglo olakšati put zapadnog Balkana ka punopravnom članstvu.

Mišljenje

Evropska komisija je krajem maja dala pozitivno mišljenje o zahtjevu BiH za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo, koji je dostavljen početkom 2015. godine, ali ne i status kandidata, o čemu odluku treba da donese 28 zemalja članica EU. Formiranje vlasti u BiH je predstavljeno kao ključni prioritet u ovom momentu, a uz mišljenje je dato i 14 uslova za ulazak u fazu otvaranja pregovora, što su upućeni ocijenili kao težak zadatak, jer među uslovima ima tema o kojima godinama nema saglasnosti u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana