Vranješ: Protivpravni progon i kršenje ljudskih prava Dodika i Lukića

SRNA
Vranješ: Protivpravni progon i kršenje ljudskih prava Dodika i Lukića

BANjALUKA - Ombudsman za ljudska prava BiH iz srpskog naroda Nevenko Vranješ upozorio je da se podizanjem optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića na osnovu kvazizakonskog rješenja koje je donio nelegalni visoki predstavnik najeklatantnije krše ljudska prava i vrši protivpravni progon izabranih zvaničnika i postavljanih državnih službenika Srpske.

"Nelegalnim nametanjem zakona, nedozvoljenim pritiskom na demokratski izabrane predstavnike naroda i državne službenike ugrožava se sloboda odlučivanja u legalnim i legitimno konstituisanim organima, te se vrši krivičnopravni progon lica koja vrše ustavom i zakonom dodijeljene nadležnosti", istakao je Vranješ u saopštenju.

On je naglasio da pravosudni sistem treba da štiti garantovana prava, slobode i demokratske tekovine, a ne da služi za gušenje političke volje stečene u demokratskim procesima.

Prema njegovim riječima, u istoriji demokratskih društava i civilizovanih naroda nije zabilježena ovakva situacija da samozvani protektor, strani državljanin, u pravni poredak uvrsti zakon koji na krajnje represivan način progoni legalno i legitimno izabrane zvaničnike jedne zemlje.

"Nedopustivo je da se samo zbog toga što vrši svoju ustavnu funkciju i proglašava zakone, koje je usvojilo suvereno narodno predstavništvo, krivičnom progonu izloži predsjednik Republike Srpske kojem je na demokratski održanim izborima funkciju povjerilo više od 300.000 građana Republike Srpske. Time se krše njegova ljudska i politička prava, obesmišljava izborni sistem i narušava vladavina prava", upozorio je Vranješ.

Vranješ je ukazao da je slična situacija i sa vršiocem direktora Službenog glasnika Republike Srpske protiv kojeg je podignuta optužnica zato što je odbio da postupa po nalogu subjekata i lica koja mu ni po čemu nisu nadređena i po ništavim zakonima koji ga ničim ne mogu obavezati u njegovom radu, te je i njegovo pravo na rad i pristup u radu prekršeno, a što smatra nedopustivim.

Tužilaštvo BiH podiglo je u petak, 11.avgusta optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanje odluka Kristijana Šmita.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana