Vranješ: Opozicija Deklaraciju doživljava kao nešto što joj kvari plan da preko Šmita dođe na vlast

ATV
Vranješ: Opozicija Deklaraciju doživljava kao nešto što joj kvari plan da preko Šmita dođe na vlast

BANjALUKA - Opozicija u Republici Srpskoj Deklaraciju usvojenu na Svesrpskom saboru doživljava kao nešto što joj kvari plan da je strane ambasade preko Kristijana Šmita dovedu na vlast.

Rekao je ovo gost Centralnih ATV vijesti ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ.

"Stičem utisak dasu oni čekali ili gledali bilo kakav zarez u Deklaraciji samo da bi mogli da ospu paljbu, ne direktno na Svesrpski sabor jer to ne smiju, ali na neki način po Miloradu Dodiku", rekao je Vranješ za ATV komentarišući neosnovane kritike opozicije", rekao je Vranješ.

On je pojasnio da Zakon o praznicima Republike Srpske definiše u Članu 2 Dan Republike, čime je jasno da Deklaracija Svesrpskog ne može biti iznad Zakona.

"Niko u Deklaraciji u tom Članu 29 nije napisao da će se Dan Republike ukinuti. To nigdje ne stoji. U Članu 29 postoji deskriptivni opis Dana Republike kao Dana nastanka, to je deskriptivni opis", objasnio je Vranješ.

Dodao je da niko ne osporava da će se 9. januar nastaviti slaviti svečanije nego ikada.

"Pogledajte samo, politika Milorada Dodika, ove vlasti i njegovih koalicionih partnera je učinila 9. januar do sada najznačajnijim praznikom i najsvečanijim praznikom koji Republika Srpska obilježava. Dakle, zašto ta opozicija nije izašla na referendum kada se govorilo o Danu Republike? Zašto su bježali od referenduma, zašto svaki put izađu iz Narodne skupštine kada se glasa nekakav patriotski akt koji ide u korist Republike Srpske? Zašto ne smiju da glasaju? Boje se. Boje se i svojih glasača, a boje se i međunarodne zajednice. Izađu, pobjegnu. I onda gledate i tražite zareze. Dakle, uvodi se nešto novo, nešto što do sada nije slavljeno i obilježavano. Posebno ističem, Dan državnosti je nešto novo. Dan Republike ostaje onakav kakav je i bio", rekao je Vranješ.

Ambasador je podvukao da su to obični spinovi opozicije.

"Ali kad već spinujete, zašto spominjete samo Milorada Dodika? Znate, Deklaraciju su koncipirali zajedno i Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Zašto Jelena Trivić sve ono što je rekla za Milorada Dodika ne uputi i protiv Aleksandra Vučića? Zašto nema hrabrosti to da kaže? Zašto ne kaže da su Deklaraciju usvojile i Vlada Republike Srpske i Vlada Republike Srbije? Zašto nema hrabrosti da kaže da Srbija ukida Dan Republike?", upitao je ambasador BiH u Srbiji.

Nastavio je da je očigledno da to nema veze sa realnošću.

"Ja vidim dva cilja tu. Jedan je da se po svaku cijenu, to je njihova opsesija, ispljuje Milorad Dodik. To je ne samo opsesija, to je politička platforma. Oni ne znaju ništa sem toga. To je jedan cilj. A drugi cilj je da se pošalje poruka političkom Sarajevu i međunarodnoj zajednici u Sarajevu da su oni ipak protiv toga. Znači, oni ne mogu direktno da ispljuju ni Svesrpski sabor, ni Deklaraciju, nikoga od učesnika, izuzev Milorada Dodika, ali mogu da pošalju poruku Sarajevu i stranim ambasadama, koje ih finansiraju, da kažu 'mi smo protiv toga'", objašnjava Vranješ.

Poručio je da im taj spin neće uspjeti jer je narod ustanovio da je Svesrpski sabor nešto veličanstveno i jako važno za srpski narod gdje god on živio.

"Ako su hrabri, neka izađu Borenović, Miličević i Trivićka na pres konferenciju i optuže Aleksandra Vučića da ukida Dan Republike. Gdje vam je hrabrost? Jer su Dodik i Vučić zajedno to pisali. Pa, zašto onda samo Dodik? Očigledno je to sve samo jedan tehnički loše izveden spin, koji nema nikakvu svrhu, osim da oni pokažu političkom Sarajevu da su oni u suštini bili protiv toga", naglašava ambasador.

Vranješ je rekao da je nacionalno jedinstvo postignuto, ali da pojedinci pokušavaju da umanje značaj toga jer im trebaju finansije.

"Njihova politička platforma je: 'Moramo da pljujemo Milorada Dodika 24 sata i da čekamo momenat kada će nas američka Ambasada, britanska Ambasada i njemačka Ambasada zajedno preko Šmita dovesti na vlast'. To je platforma. I sad zamislite, oni Svesrpski sabor i Deklaraciju koja je usvojena doživljavaju kao nešto što kvari taj njihov plan i oni moraju da reaguju. A ne mogu da kažu da je to loše, jer nije loše. Ne mogu da kažu da Srbi ne stoje iza toga, kad stoje. Ne mogu da kažu da je loše kada srpski narod, gdje god on živio, se okuplja oko jedne političke platforme o svojoj budućnosti, a oni nisu dio toga. A znate zašto nisu dio toga? Pa zato što taj isti narod prepoznaje da oni nisu kadri da vode srpski narod i da oni nisu iskreni i da nisu dio toga - da je njihova adresa Sarajevo, a ne Beograd. E, to je njihov problem, njihova adresa je Sarajevo", rekao je Vranješ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana