Vranješ: BiH može opstati samo kao konfederacija tri entiteta

Srna
Vranješ: BiH može opstati samo kao konfederacija tri entiteta

BEOGRAD - Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ istakao je da BiH može opstati jedino kao konfederacija tri entiteta, bez stranog prisustva, koja bi ekspresno kao takva ušla u EU i to bi bila jedina varijanta koja bi održala BiH u životu, u suprotnom neminovno će se raspasti, nada se mirno, a Republika Srpska će potražiti novi put.

Vranješ je pojasnio da se BiH nalazi u stanju hibridne okupacije i da kolektivni zapad, na čelu sa SAD, smatra da oni imaju neko Bogom dato pravo da odlučuju o svemu u BiH.

"Zamislimo ponovo hipotetičku situaciju da se tri konstitutivna naroda u BiH dogovore o mirnom razdruživanju i stvaranju tri nove države od kojih bi se dvije pripojile matičnim državama, a bošnjačka bi ostala posebna i nezavisna. I to sve nastane kao izraz unutrašnjeg dogovora u BiH. Da li bi predstavnici kolektivnog zapada to aplauzom prihvatili, jer smo konačno počeli da donosimo odluke konsenzusom u interesu naše vlastite budućnosti bez stranog uticaja?

Odgovor je jasan. Kolektivni zapad to nikada ne bi dozvolio, prije svega jer ne žele etnički čistu muslimansku državu na tlu Evrope sa snažnim vezama u islamskom svijetu. To je jedna veoma perfidna i prilično islamofobna politika koju kolektivni zapad vodi prema Bošnjacima već decenijama", ukazao je Vranješ.

Oni im povlađuju iluzijama da su njihovi partneri i zaštitnici, kome će ponekad dati nagradu i izglasati za njihov identitet važnu rezoluciju, istakao je Vranješ, ali im državu neće dati.

Prema njegovim riječima, uloga Srba i Hrvata u BiH u njihovoj viziji jeste da budu brana nadiranju islamskog faktora prema Evropi, kao i prije više stotina godina.

"Metode i okolnosti se mijenjaju, ali ta strateška politika ne. Zato im smeta svaki uzvik Milorada Dodika koji se ne uklapa u ovu strategiju, pa tako i inicijativa o mirnom razdruživanju", rekao je Vranješ za beogradsku "Politiku".

Govoreći o neobavezujućoj rezoluciji o Srebrenici, koju je usvojila Generalna skupština UN, on je istakao da ona već sad proizvodi veliki broj nagativnih političkih posljedica po BiH.

"Države koje su podržale rezoluciju su uspjele da proces pomirenja vrate unazad, da duboko podijeljenu BiH još više podijele i da pokažu cijelom svijetu da za njih ne važi Ustav BiH kad su njihovi (geo)politički interesi u pitanju. Dakle, BiH definitivno nije profitirala od ove rezolucije, ali jeste Republika Srpska", istakao je Vranješ.

Ambasador BiH u Srbiji je konstataovao da svaki postupak na međunarodnom planu koji umanjuje poziciju BiH i ubrazava njen raspad, indirektno koristi Republici Srpskoj, a ova Pirova pobjeda kolektivnog zapada u UN-u upravo stvara ovakve posljedice.

On je ocijenio da zvanično Sarajevo nije steklo mnogo benefita od izglasane rezolucije o Srebrenici, možda jedino na identitetskom planu.

"Naime, događaji u Srebrenici iz jula 1995. godine se mogu posmatrati i kao osnivački mit bošnjačke nacije. Iz te perspektive vidi se određena korist za Bošnjake, jer je cijeli proces oko pripreme i usvajanja rezolucije praćen vidnom političkom homogenizacijom njihovog korpusa širom svijeta", naveo je Vranješ.

On je rekao da je svakako vidan taj "antropološki" benefit na nivou jačanja njihovog kolektivnog identiteta i identifikacije sa stradanjem u Srebrenici, međutim, na političkom planu, benefiti su mnogo skromniji.

"Ako uzmemo činjenicu da je jedino Bošnjacima stalo do budućnosti BiH, onda se možemo zapitati u čemu se ogleda korist od Rezolucije s obzirom da je danas BiH doslovno na izdisaju. Narodski rečeno oni danas sijeku BiH zbog kila identitetskih benefita. I to zbog neobavezujuće rezolucije UN koja je iz perpsektive unutrašnjih procedura u BiH i nelegalna i nelegitimna. Ona za BiH na unutrašnjem operativnom planu ne postoji. Potpuna je iluzija da će je moći iskoristiti da bi obnovili tužbu protiv Srbije ili tražili ratne reparacije, bar dok je Republika Srpska u sastavu ove državne zajednice", naglasio je Vranješ.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da se prijedlog rezolucije našao na dnevnom redu UN protivpravno, jer ga je podržao samo bošnjački dio institucija BiH, te kako
se takvi potezi tolerišu na međunarodnoj sceni, ambasador BiH u Srbiji je pojasnio da je jasno da je i Njemačkoj kao predlagaču rezolucije, BiH bila na posljednjem mjestu na skali njihovih interesa.

"Da li je u pitanju 'pranje' njihove genocidne prošlosti, manipulisanje turskom dijasporom pred izbore, slijepa poslušnost zahtjevima SAD ili nešto drugo, vidno je da za Njemačku bol majki iz Srebrenice nije primarni pokretač, uostalom kao ni za većinu zemalja koje su podržale rezoluciju. Nema dileme da su vođeni drugim interesima u čiju svrhu je poslužila ova farsa u Generalnoj skupštini", ukazao je Vranješ.

Kada je interes kolektivnog zapada u pitanju, istakao je on, tada ne važe ni međunarodno javno pravo niti konvencije, a kamoli Ustav BiH.

"Da ne bi zvučalo kao pretjerivanje, hajde da hipotetički anketiramo ambasade kolektivnog zapada u Beogradu sa pitanjima: Da li je za njih još na snazi Rezolucija 1244; gdje je rezolucija Saveta bezbjednosti na osnovu koje je bombardovana Srbija 1999. godine; koja je rezolucija ili konvencija UN-a dozvolila NATO-u upotrebu granata sa osiromašenim uranijumom u agresiji na Srbiju i Republiku Srpsku?

Zatim ćemo dodati: Da li je bilo genocida na Bliskom istoku posljednje dvije decenije i kako to da avganistanska, iračka, sirijska, libijska i sva druga djeca nastradala u ratovima za interese kolektivnog zapada ne zaslužuju pijetet UN-a, dok bošnjački vojnici nastradali u operacijama oko Srebrenice jula 1995. godine zaslužuju? Mislim da anketa ne bi bila popunjena, ali odgovori bi bili poznati", naglasio je Vranješ.

Što se tiče Kristijana Šmita, koji nema pravni osnov za svoje djelovanje u BiH, Vranješ kaže da kolektivni zapad tvrdi da je Šmit izabran glasovima Savjeta za implementaciju mira (PIK) i da nema potrebe da ga potvrđuje Savet bezbjednosti UN-a kako to nalaže Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i što je važilo za sve prethodne visoke predstavnike.

"PIK nije definisan niti formiran u Dejtonu nego u Londonu i nikada ga nakon toga nije verifikovao Savet bezbjednosti. Znači Šmita je izabralo vansporazumno ad-hok tijelo kojeg kolektivni zapad tretira po važnosti kao naddržavnu instituciju koja upravlja našim životima na bazi sile. I kad oni kažu da je Šmit visoki predstavnik to bi trebao biti zakon za sve u BiH. Naravno da Republika Srpska to ne prihvata", istakao je Vranješ.

Ako želimo precizno da definišemo Šmita i njegovu ulogu, rekao je Vranješ, reći ćemo da je on predstavnik njemačke Vlade i agent američkog uticaja u BiH.

"Njega čuvaju pripadnici kriminalističke državne policije Bavarske sa diplomatskim pasošima Njemačke, a u UN može da uđe samo kao gost na poziv zemlje koja predsjedava Savjetom bezbjednosti. Toliko o tom tobože predstavniku međunarodne zajednice u BiH koji je samo puki izvršilac naredbi iz američke Ambasade u Sarajevu. Bilo bi zanimljivo pitati njemačku Vladu: Koja je njihova institucija zadužena za finansiranje, koordinaciju, nadgledanje i usmjeravanje Kristijana Šmit? Ili kako država Bavarska tretira aktivnosti vlastitih policajaca u inostranstvu zaduženih za Šmitovu bezbjednost i iz kojih sredstava ih plaćaju? Da li će biti transparentni pa nam dati odgovore na ova pitanja? Čisto sumnjam"; konstatovao je Vranješ.

Govoreći o podacima o 90 živih osoba čija imena se nalaze na spisku stradalih u Srebrenici, koje je nedavno objavila Vlada Republike Srpske, Vranješ je pojasnio da je ovaj objavljeni spisak nekad bio i duži, ali je određen broj lica čija su imena uklesana u Memorijalnom centru Potočari umrlo prirodnom smrću nakon rata.

"I ovo nije jedini dokaz da se manipuliše brojevima nastradalih u događajima iz jula 1995. godine. Poznat je slučaj prenosa tijela oca direktora Memorijalnog centra Potočari Emira Suljagića koji je nastradao 1992. godine u okolini Bratunca, a onda 2005. godine ekshumiran i sahranjen ponovo u Potočarima kao žrtva događaja iz jula 1995. godine.

Uz sve ovo treba dodati i činjenicu da i danas, 29 godina nakon zločina u Srebrenici, i dalje je broj sahranjenih u Memorijalnom centru manji od navodnih 8.372 žrtve. Iako je neupitno da se u Srebrenici desio ratni zločin, ove manipulacije uklesavanjem imena živih ljudi u spomen području, pa do prenosa ranije nastradalih sa nekih drugih ratišta ostavlja veliku sumnju", naveo je Vranješ.

Na pitanje da li je politička odluka o pokretanju postupka stavljanja genocidnog žiga na srpski narod zapravo ujedinila Srbe više nego nego ikada, Vranješ je konstatovao da je srpski narod žrtva genocida i naravno da se opire istorijskom revizionizmu i pokušaju da se u istu kategoriju stave Srebrenica i mnogostruko veće žrtve postradale u Jasenovcu, Jajincima, Šumaricama, Prebilovcima, Garavicama, Donjoj Gradini, Jadovnu, Pagu, Starom Brodu i mnogim drugim stratištima i gubilištima za Srbe, u kojima nisu pošteđene žene, djeca i stariji ljudi.

"Srpski narod se opire tim pokušajima i kao što vidite imamo razumijevanje i za Izrael, ali i mnoge druge države koje takođe ne negiraju zločin u Srebrenici, ali i te kako dovode u pitanje upotrebu pojma genocid", rekao je Vranješ.

Kada je riječ o tome da li ima pravde za srpske žrtve u BiH, Vranješ je ukazao da, nažalost, pravda za srpske žrtve u građanskom ratu u BiH još nije dočekana i pitanje je da li će ikada i stići.

"Samo uzmete u obzir da je u ratu stradalo oko 30.000 Srba i pogledate ukupan broj presuđenih zatvorskih kazni zbog ratnih zločina nad Srbima, sve će vam biti jasno", rekao je Vranješ.

Na pitanje kako ocjenjuje sudski postupak protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Vranješ je rekao da samo treba zamisliti da u 21. vijeku u jednoj državi za koju kolektivni zapad tvrdi da je suverena, njemački uljez nametne izmjene Krivičnog zakona u kojima se navedi da je nepoštovanje njegove volje krivično djelo zbog kojeg možete otići u zatvor i zbog kojeg vam se oduzima pravo na obavljanje dužnosti.

"To je doslovno dokaz da u BiH vlada najcrnja diktatura. I danas po toj osnovi sude Miloradu Dodiku i direktoru "Službenog glasnika Republike Srpske" Milošu Lukiću, jer su proglasili i objavili zakone usvojene u Narodnoj skupštini, a koje je nelegalni Šmit poništio. Svima je jasno da je u pitanju montirani proces, ali tu više nije stvar odnosa Milorada Dodika prema suđenju. Ovdje je ključan odnos srpskog naroda Republike Srpske u cjelini prema ovoj sudskoj lakrdiji i budućoj presudi.

Jer ako bi osudili Dodika, pa makar i uslovno, a srpski narod to mirno posmatrao kao neku datost i obavezu, to bi u budućnosti stvorilo oportunističke i konformističke obrasce ponašnja zbog straha od kazne sa ogromnim posljedicama po samu Republiku Srpsku. Tako da se srpski narod mora suprostaviti ovakvom i svakom drugom montiranom procesu bez obzira kome se sudi. Sve drugo direktno dovodi u opasnost postojanje Republike Srpske", istakao je Vranješ i dodao da kada je riječ o Miloradu Dodiku, on ima spreman odgovor i u to ne treba niko da sumnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana