Vranješ: Bećirović ne može da naruši ugled Srbije jer za to nema kapacitet

Srna
Vranješ: Bećirović ne može da naruši ugled Srbije jer za to nema kapacitet

BEOGRAD - Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović ne može da naruši ugled Srbije svojim govorom u Generalnoj skupštini UN u Njujorku jer za to nema kapacitet, izjavio je ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ.

Vranješ je objasnio da je ugled Srbije manifestovan kada je u Generalnoj skupštini UN bila rezolucija o Srebrenici i kada je veći broj zemalja i članica bio na strani Srbije i srpskog naroda.

-Ni Bećirović niti ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković nemaju nikakav kapacitet da mogu da naruše ugled Srbije - rekao je Vranješ za Televiziju “Kurir”.

Prema njegovim riječima, oni takozvanom političkom mitomanijom bošnjačke političke elite pokušavaju da svoje mitove, koje su izgradili u Sarajevu, prenesu na globalni plan, ali je to potpuno bezuspješno.

-Imajte na umu da većina sale u Generalnoj skupštini UN danas BiH pojmuje kao državu koja je prijetnja i opasnost po terorizmu u svijetu, a ne država koja može da narušava ugled bilo kome. Tako da ne treba niko u Srbiji da bude zabrinut da li je ovakvim izjavama mogao da bude narušen ugled- rekao je Vranješ.

Napomenuo je i da Bećirović u UN ne govori ni u ime Predsjedništva BiH, ni u ime BiH. “Usudio bih se reći ni u ime kompletnog bošnjačkog naroda, jer njegova partija ne stoji tako dobro”, rekao je Vrašnješ komentarišući Bećirovićevo izlaganje u UN u kojem je iznio niz optužbi na račun rukovodstava Srpske i Srbije.

On je dodao da oni često često vrše zloupotrebu kompletnog sistema koji bi trebalo da bude zasnovan na konsenzusu, na bazi dogovora tri konstitutivna naroda i tek onda kada se usklade i usaglase stavovi sva tri konstitutivna naroda, odnosno političkih predstavnika, onda to postaje nekakav zvaničan stav BiH.

-Ovako, to je privatan stav Bećirovića, Konakovića u nekim njihovim fiktivnim iluzornim ratovima koje vode u svojim glavama protiv Srbije, srpskog naroda, Republike Srpske. Ne treba to nikako doživljavati kao stav BiH već treba osuđivati na način kako to zlopupotrebljavaju - zaključio je Vranješ

Vrašnješ smatra da su time odnosi Beograda i Sarajeva, odnosno Banjaluke i Sarajeva ovim dodatno opterećeni, podsjetivši da je Bećirović koristio platformu UN, kao što je radio i Konaković.

-Oni koriste trenutnu platformu UN i sve ovo što se dešavalo u Njujorku za potpuno unutrašnje stvari. Njih interesuje kako da poprave rejting na ovim izborima, kampanja im je u toku, a po svemu sudeći oni će da ostvare veliki poraz 6. oktobra - smatra Vranješ.

Ocijenio je da su oni iskoristili priliku kako da napadnu Srbiju, objasnivši da je to za njih kao nekakva sigurna igra, politička igra, kako da kod svoje javnosti izazovu nekakav efekat da su neki veliki borci protiv srpskih mitova, srpskih politika, srpskih takozvanih prijetnji, kako to kažu.

Što se tiče spoljnopolitičkog efekta, Vranješ je istakao da to ne može da ostavi nikakve posljedice na odnose Srbije sa svojim partnerima širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana