Vojvodić: Ustavni sud BiH na najgrublji način krši ustavom zagarantovane nadležnosti

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Direktor republičke Agencije za visoko obrazovanje Biljana Vojvodić izjavila je da se odlukom Ustavnog suda BiH, kojom su osporeni pojedini članovi Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Srpske, na najgrublji način krše Ustavom zagarantovane nadležnosti Republike u oblasti obrazovanja.

Vojvodićeva je istakla da će Agencija nastaviti da obavlja svoju djelatnost u skladu sa zakonima i propisima Republike Srpske i BiH, te međunarodnim standardima u oblasti obezbjeđenja kvaliteta.

Ona je objasnila da je oblast obrazovanja u skladu sa članom 3 Ustava BiH isključiva izvorna nadležnost entiteta, kantona i Brčko distrikta.

Prema njenim riječima, Agencija se od osnivanja 2011. godine do danas suočava sa permanentnim pokušajima osporavanja nadležnosti u oblasti obezbjeđenja kvaliteta u visokom obrazovanju i prenosa na nivo institucija BiH.

"Odlukom Ustavnog suda BiH, bez sudija iz Republike Srpske, u vezi sa zahtjevom sedam delegata Vijeća naroda Srpske za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju, kojom je utvrđeno da devet članova citiranog zakona nisu u skladu sa Ustavom BiH, na najgrublji način se krše Ustavom zagarantovane nadležnosti Republike Srpske", istakla je Vojvodićeva.

Ona je naglasila da se dosljednom primjenom zakonskih akata i međunarodnih standarda Agencija, uprkos svemu, pozicionirala u Evropskom prostoru visokog obrazovanja kao respektabilna institucija u oblasti obezbjeđenja kvaliteta o čemu govore postignuća na međunarodnom planu i članstva u ENQA (pridruženi član), CEENQA i INQAHEE.

Ustavni sud BiH je juče na sjednici utvrdio da nije u skladu sa Ustavom BiH član Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Srpske u kojem je navedeno da Agencija za visoko obrazovanje Republike Srpske predstavlja Republiku na međunarodnim konferencijama, skupovima, međunarodnim organizacijama i udruženjima u okviru svoje nadležnosti i da sarađuje sa međunarodnim organima, tijelima i institucijama nadležnim za visoko obrazovanje i obezbjeđenje kvaliteta.

Prema istom zahtjevu koji je 2021. godine podnijelo sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske, Ustavni sud je donio ocjenu da u skladu sa Ustavom BiH nije ni član osam Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Srpske u tačkama koje se odnose na nadležnost Agencije.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana