Vojvodić: Kupovina diploma ogroman problem, narušen ugled visokoškolskog sistema

GS
Vojvodić: Kupovina diploma ogroman problem, narušen ugled visokoškolskog sistema

BANjALUKA - Direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske Biljana Vojvodić, rekla je za RTRS da je kupovina diploma ogroman problem o kojem se mnogo priča ali, kako je rekla, nije bilo dovoljno dokaza da se dokaže ova pojava.

Naglasila je da je u postupcima akreditacije visokoškolskih ustanova, koje su obuhvaćene akcijom „Klaster“ zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma, ništa nije ukazivalo da postoji ikakva zloupotreba, jer bi se u tom slučaju zaustavio proces akreditacije.

- Mi provjeravamo usklađenost rada sa standardima, a ovakve pojave se mogu se otkriti samo kroz istražne radnje. U postupcima akreditacija zakonitost se prodrazumijeva - ističe Vojvodićeva.

Ona je dodala da je od Agencije za visoko obrazovanje zatraženo da se privremeno obustavi proces reakreditacije za određene institucije gdje je taj proces u toku, a kako bi se nakon započete istrage vidjelo da li te ustanove ispunjavaju uslove za rad.

Uhapšeni u akciji „Klaster" osumnjičeni su za izdavanje lažnih diploma fakultetskih ili drugih ustanova. Radi se o radnicima i visokim zvaničnicima univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH.

Vojvodićeva je naglasila da ova afera narušila ugled visokoškolskog sistema i ustanova, te će, kako je rekla, trebati vremena da se taj ugled i povjerenje vrati.

- Ovo sve što se dogodilo bacilo je negativno svjetlo i unijelo nepovjerenje u rad visokoškolskih ustanova. Nadam se da će svi oni  koji su učestvovavli u nezakonitoj dodjeli diploma buti kažnjeni i da u ovom sistemu neće biti mjesta ovakvoj vrsti zloupotreba - navela je Vojvodićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana