Vojska Srpske branila svoj narod i slobodu

Srna, GS
Vojska Srpske branila svoj narod i slobodu

BANjALUKA - U manastiru Gomionica kod Banjaluke sutra će biti proslavljen Vidovdan - krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske (VRS) . Za svoju krsnu slavu VRS uzela je Vidovdan, praznik posvećen Svetom knezu Lazaru i junacima izginulim u Kosovskom boju koji se dogodio na ovaj dan 1389. godine.

Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

- Obilježavanjem Vidovdana   čuva se uspomena na junačka djela srpskih boraca i ono najsvetije što je stvoreno – Republika Srpska - poručio je danas predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Goran Rogić.

Rogić je naveo da je danas služen parastos za 57 poginulih pripadnika VRS iz banjalučke mjesne zajednice Ada, dok je juče služen za 66 poginulih boraca VRS iz mjesne zajednice Rosulje, u organizaciji banjalučke Boračke organizacije.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku komandantu Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH brigadiru Miloradu Krajšumoviću, pripadnicima Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, kao i nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske povodom Vidovdana – Krsne slave Vojske Republike Srpske.

- Povodom obilježavanja Vidovdana – Krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, u ime građana Republike Srpske i u svoje ime, upućujem vam iskrene čestitke. Na jedan od najvećih i najznačajnijih datuma u srpskoj istoriji sa posebnim pijetetom sjećamo se svih hrabrih pripadnika Vojske Republike Srpske koji su, vođeni patriotizmom i nesebičnom hrabrošću, svoje živote i dijelove tijela ugradili u temelje Srpske - navodi se u čestitki predsjednice Srpske.

Cvijanović je naglasila da je Vojska Republika Srpske, kao glavna okonsica i garant opstanka Republike Srpske, naše najveće tekovine, u Odbrambeno-otadžbinskom ratu branila svoj narod, slobodu i pravo da ostanemo svoji na svome.

- Uvjerena sam da će pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, kao faktor očuvanja mira, bezbjednosti i stabilnosti, s ponosom čuvati od zaborava svijetlu tradiciju naše vojske i časni put predaka. Uz želje da svaki naredni Vidovdan proslavljamo u još boljoj i snažnijoj Republici Srpskoj, još jednom vam čestitam praznik i srdačno vas pozdravljam - navodi se u čestitki predsjednice Cvijanović.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je danas Vidovdan, jedan od najsvetijih praznika koji je sinonim za velika stradanja u istoriji srpskog naroda, ali i za slobodu, viteštvo i herojstvo, te istakao da je dužnost svih da se ne zaborave srpski borci koji su položili svoje živote u odbrani Republike Srpske.

-Važno je da na današnji dan slavimo hrabrost i čast naših boraca jer njihovim junačkim podvizima, kao i neustrašivošću starješina Vojske Republike Srpske, sačuvani su životi i sloboda našeg naroda, kao i naša Republika Srpska - naveo je Višković u čestitki.

Višković je istakao da kada se obilježava Vidovdan, treba iskazati poštovanje preživjelim veteranima i reći - veliko hvala za sve što su učinili za slobodu Republike Srpske i srpskog naroda.

Premijer Republike Srpske uputio je čestitku Miloradu Krajšumoviću, pripadnicima ovog puka, kao i nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

I predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas krsnu slavu Vojske Republike Srpske – Vidovdan komandantu Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i svim vojnicima, oficirima i pripadnicima te jedinice.

-Na veliki praznik Vidovdan, jedan od najvažnijih datuma u našoj istoriji, koji svjedoči o velikom stradanju, ali i hrabrosti, ponosu i slobodarskom duhu srpskog naroda, proslavljamo krsnu slavu naše vojske koja je najzaslužnija za odbranu Republike Srpske - navodi se u čestitki.

Čubrilović je poručio da je obaveza svih da i dalje baštine tradiciju hrabre Vojske Republike Srpske, koja je branila i odbranila pravo na život i slobodu našeg naroda.

-Želim vam da svaki naredni Vidovdan proslavljate u još boljoj, snažnijoj i prosperitetnijoj Republici Srpskoj. Srećna vam krsna slava! - istakao je Čubrilović.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija uputio je čestitku komandantu Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, oficirima, podoficirima i vojnicima povodom Vidovdana.

-Vama, vojnicima, podoficirima i oficirima Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH upućujem iskrene čestitke - navedeno je u čestitki Tegeltije.

 

On je istakao da se sa posebnim pijetetom i velikom zahvalnošću na ovaj dan treba sjetiti svih koji su štitili svoj narod i njegovo pravo na opstanak na ovim područjima i koji su za mir i slobodu dali ono najvrednije što su imali – svoje živote.

-Svim pripadnicama Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka želim da sa ponosom nastave baštiniti tradiciju slavne i herojske Vojske Republike Srpske, te svojim radom, znanjem i spremnošću nastave da doprinose očuvanju mira i stabilnosti na ovim prostorima - poručio je Tegeltija.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić izjavio je da je VRS odbranila Srpsku i sačuvala srpski narod na njegovim vjekovnim ognjištima i da se nikada ne smije zaboraviti koliku su žrtvu za Republiku dali borci.

-Nikada ne smijemo zaboraviti koliku su žrtvu za Republiku Srpsku dali naši poginuli borci, ranjeni i invalidi, a mlade generacije moraju da čuvaju trajnu uspomenu i sjećanje na VRS, jer se na taj način čuva Republika Srpska - rekao je Lazić.

On je napomenuo da Republika Srpska još potražuje 1.652 nestala lica srpske nacionalnosti, dok se u tri spomen-kosturnice u Srpskoj u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu nalazi 657 ekshumiranih i neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

Protokol proslave

U  9.00 časova biće služena Sveta arhijerejska liturgija i parastos poginulim srpskim borcima od Kosovskog boja do danas, dok su u 11.30 časova predviđene izjave za novinare, saopšteno je iz komande Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Planirano je da ovogodišnjoj proslavi Vidovdana prisustvuju najviši predstavnici političkog, javnog i kulturnog života, te nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana