Vojnici čekaju povjerenika

Marijana Miljić Bjelovuk
Vojnici čekaju povjerenika

SARAJEVO - Procedura izbora parlamentarnog vojnog povjerenika, koja je počela u proljeće prošle godine, kako sada stvari stoje biće poništena i ispočetka će krenuti izbor nasljednika Boška Šiljegovića, koji je na toj funkciji skoro deceniju i po.

Naime, Šiljegoviću je mandat istekao u martu prošle godine i nedugo nakon toga Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH pokrenula je proceduru izbora njegovog nasljednika. Tada su na njihovu adresu stigla četiri potencijalna kandidata za tu poziciju i to Zoran Žuža, prijedlog SNSD-a, dok je Nikola Lovrinović kandidat HDZ-a BiH. Pored njih, nadležna komisija je dobila još dva imena i to Mehmeda Bradarića iz SDP-a, dok je SDA predložila Hazima Rančića.

- Planom rada Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost za prošlu godinu nisu ispunjene obaveze o pitanju izbora parlamentarnog vojnog povjerenika. Ta pokrenuta procedura biće okončana i to tako što će, vjerovatno, svako glasati za kandidata iz svoje stranke. Više nego izvjesno jeste i to da niko od trenutno predloženih kandidata za vojnog povjerenika neće dobiti potreban broj glasova od članova komisije - kazali su “Glasu” u Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost.

Nakon što pokrenuta procedura bude poništena u nadležnoj komisiji navode da će uslijediti sve ispočetka, odnosno pokretanje nove procedure.

- Ponovo će svako dostavljati svoje prijedloge kandidata za poziciju parlamentarnog vojnog povjerenika. Vjerujemo da ćemo u drugoj proceduri okončati izbor nasljednika Šiljegovića, odnosno da će se stranke tada dogovoriti kome će uopšte ta pozicija pripasti - navode u Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost.

Kako sada stvari stoje predstavnici SNSD-a i HDZ-a trebalo bi da se dogovore čiji će kadar naslijediti Boška Šiljegovića, jer Bošnjacima ta pozicija ne bi trebalo da pripadne jer su njihovi kadrovi na čelu Ministarstva odbrane, ali i zauzimaju poziciju generalnog inspektora.

- Teoretski je moguće da ta pozicija pripadne Hrvatima, ali ako budemo gledali odnos snaga u Ministarstvu odbrane o pitanju zastupljenosti konstitutivnih naroda ta pozicija trebalo bi da pripadne Srbima - kazala je “Glasu” poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sanja Vulić. 

Prema procedurama, izbor parlamentarnog vojnog povjerenika trebalo bi da potvrdi i Predstavnički i Dom naroda Parlamenta BiH.

Šiljegović je u septembru 2009. godine počeo probni mandat. Krajem 2012. mu je započeo prvi petogodišnji mandat kao parlamentarnog vojnog povjerenika, a potom je izabran i u drugi petogodišnji mandat. Zakon je propisao mogućnost jednog ponovnog izbora parlamentarnog vojnog povjerenika, tako da po Zakonu o parlamentarnom vojnom povjereniku BiH, Šiljegović nema više pravo biti izabran na tu funkciju.

Zaštita prava

Pozicija parlamentarnog vojnog povjerenika uspostavljena je sa ciljem jačanja vladavine prava, zaštite ljudskih prava i sloboda vojnih lica i kadeta u Oružanim snagama BiH i Ministarstvu odbrane BiH. Njegov zadatak je da vrši kontrolu rada i drugih pitanja u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda vojnih lica i kadeta u resoru odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana