Vojislav Vuletić: Ruski gas potekao, ali EU ne može da odahne

Veljko Zeljković
Vojislav Vuletić: Ruski gas potekao, ali EU ne može da odahne

Ruski gas potekao je juče ponovo “Sjevernim tokom 1”, najvećim gasovodom između Rusije i Njemačke nakon desetodnevnog zastoja zbog redovnog godišnjeg remonta, ali Evropa i dalje ne može da odahne.

Kaže ovo u intervjuu za “Glas Srpske” ekonomski analitičar i predsjednik Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić, pojašnjavajući da se EU u proteklom periodu ponašala nedomaćinski, gurajući u drugi plan interese privrede i građana.

- Oni sada plaćaju ceh. Treba podsetiti da je “Sjeverni tok 2” građen jer su oni imali potrebu za većim količinama gasa. Nisu im bile dovoljne količine iz “Sjevernog toka 1”. Kako je rad drugog gasovoda blokiran zbog rata u Ukrajini, veliki broj evropskih zemalja se našao u problemu, jer nije u prilici da na brz način dođe do dovoljnih količina. I to je veliki problem, jer ide zima. Sada kada treba da se pune podzemna skladišta i rezervoari, oni ne znaju gde naći gas - istakao je Vuletić.

GLAS: Šta bi se desilo kada bi Rusija u slučaju neke “više sile” prestala da isporučuje gas?

VULETIĆ: Mislim da takav scenario nije realan. Rusija evropskim zemljama godišnje isporuči oko 200 milijardi kubnih metara gasa, čija je vrednost oko 100 milijardi dolara. Zašto bi onda oni prekidali sa ovim isporukama!? Interes Rusije je da proda što više svojih energenta, pogotovo u situaciji kada su pod ekonomskim i finansijskim sankcijama. Mislim da jedino rešenje za Evropu jeste otvaranje gasovoda “Sjeverni tok 2”, ukoliko žele da izbegnu apokaliptične scenarije tokom naredne zime.

Bojim se da mnoge zemlje neće uspeti da napune svoja podzemna skladišta i naprave neophodne rezerve te će za njih ovo biti izuzetno teška zima. Grijanje će biti skupo. Pitanje je da li će biti i redovno. Nije isključeno ni da budu uvedene neke restriktivne mere.

GLAS: Evropske zemlje su u konstantnoj potrazi za novim izvorima gasa. Koji su to potencijalni, a koji realni izvori snabdijevanja?

VULETIĆ: Lepo ste to konstatovali - koji su to potencijalni, a koji realni izvori. Svi pričaju kako ima dosta izvora snabdevanja. Ali varaju se, nema ih. Jedino Rusija ima dovoljnih količina. Tečni gas koji se sada kupuje i doprema iz SAD, Kuvajta i Egipta ne može podmiriti sve potrebe. Amerika je obećala da će isporučiti 15 milijardi kubnih metara tečnog gasa, što je samo tri odsto od neophodnih količina. EU godišnje troši oko 500 milijardi kubnih metara. Pored Rusije najviše gasa trenutno ima Iran, ali verujem da Teheran neće hteti da Evropi izlazi u susret. Politika se previše umešala u ekonomiju i energetiku.

GLAS: Sve češće se može čuti i kako pojedine evropske zemlje, poput Mađarske, trebalo da se solidarišu i podijele svoje rezerve gasa sa onima kojima nedostaje.

VULETIĆ: Postoje državnici i političari. Presednik Mađarske Viktor Orban je državnik, jer se brine o interesima svoje zemlje. Brine se o privredi i građanima. O ekonomiji i budućnosti. S druge strane, oni koji to predlažu nisu drugo do politikanti i demagozi.

GLAS: Iz Brisela je poručeno i kako energetika u sadašnjim okolnostima treba da ima prioritet nad klimom te da je potreban kratkoročni povratak fosilnim gorivima, da bi bila spriječena opasnost od građanskih nemira.

VULETIĆ: To su ti demagozi i politikanti. Oni igraju onako kako im kažu šefovi - vlasnici velikih kompanija. Prvo su izmislili klimatske promene, kako bi se opljačkale zemlje u razvoju. Amerika nema više uglja i termoelektrana. Ali zato Kina ima. Zbog toga je mnogo stvari izmišljeno i nametnuto. Sve to je jedna velika planetarna prevara. Što se tiče nemira, ne treba isključiti ni tu mogućnost.

Struja

GLAS: Da li se ovi problemi u vezi sa gasom mogu preliti i na snabdijevanje strujom?

VULETIĆ: Što se tiče ovih naših balkanskih prostora, mislim da do toga neće doći, jer mi nemamo toliko energetskih kapaciteta na gas. Kada je u pitanju Evropa, mislim da je sve moguće, ali ne u meri u kojoj bi došlo do nekih drastičnih poremećaja u snabdevanju strujom. Problem može biti ukoliko veliki broj ljudi pređe na grijanje strujom. Verujem da će se mnogi grijati ćebadima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana