Vođa "Vukova s Vučijaka": S ponosom gledamo na svoj ratni put u borbi za Srpsku

Srna
Vođa "Vukova s Vučijaka": S ponosom gledamo na svoj ratni put u borbi za Srpsku

PRNjAVOR - Na Vučijaku kod Prnjavora danas će biti obilježene 33 godine od formiranja prve srpske dobrovoljačke jedinice "Vukovi s Vučijaka" koji će kasnije postati Prvi udarni bataljon Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske i odigrati ulogu u ključnim bitkama za odbranu otadžbine.

Miro Šikarac, koji je poslije smrti komandanta Veljka Milankovića, stao na čelo jedinice, ispričao je Srni da su "Vukovi" imali gotovo presudnu ulogu u proboju Koridora, jer su kao vrh Prvog Krajiškog korpusa bili na pravcu na kojem je bilo skoro nemoguće probiti liniju.

"Tu treba istaći bitku za Cer, koja je bila prelomnica u tom istorijskom podvigu probijanja Koridora", rekao je Šikarac.

Šikarac je naveo da su u bitki za koridor mnogi njegovi saborci dali živote i da su mnogi ranjeni, da su to bili krvavi dani za ovu jedinicu, ali da su istovremeno ponosni jer je cilj ostvaren.

"Vukovi“ su, dodao je Šikarac, učestvovali u oslobađanju Dervente, Bijelog Brda, Modriče, Kršića, u bitkama na Gradčcu, Ozrenu i na mnogim drugim ratištima.

On je naglasio da s ponosom gleda na ratni put "Vukova s Vučijaka", koji su kao dvadesetogodišnji mladići ustali da brane svoje kuće, sela, gradove.

"Kad su vremena teška uvijek iskorače neki ljudi izabrani da stanu u odbranu svog naroda. Tako smo i mi. Prva priča vezana za `Vukove` je Jasenovac. Mi smo prva jedinica koja je ušla u Jasenovac i oslobodila grad i sela oko njega. Takođe, jedna od naših prvih akcija je okretanje repetitora na Kozari prema Srbiji kako bismo dobili tv signal iz Srbije", rekao je Šikarac.

On je naveo da su "Vukovi" bili organizovana jedinica i učestvovali u borbenim dejstvima da pomognu svom narodu u trenutku kada se u BiH još nije vodio rat, te podsjetio da je bilo više pokušaja likvidacije jedinice, ali ih to nije pokolebalo.

"Postojale su određene naredbe, do kojih smo došli poslije rata, gdje se jasno vidi da su određeni članovi, kao i sam komadant Veljko Milanković bili predviđeni za likvidaciju", istakao je Šikarac.

Svojim borbenim uspjesima i hrabrošću izrasli su u elitnu jedinicu, da bi 22. juna 1992. godine, po naređenju generala Momira Talića, bili formirani kao Prvi udarni bataljon Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

"Danas čuvamo uspomenu na naše poginule drugove i sve saborce koji su umrli u poslijeratnom periodu, što od posljedica ranjavanja, što od bolesti. To je naša najveća obaveza. Niko nije zaboravljen, obilazimo njihove grobove, ali i njihove porodice", istakao je Šikarac.

Nastoje, kaže, očuvati uspomene na svoj ratni put i taj dio istorije srpskog naroda prenijeti svojoj djeci.

Šikarac je naveo i da se "Vukovi s Vučijaka" s posebnim ponosom sjećaju svog komandanta Veljka Milankovića, koji je u najtežem trenutku stao na čelo jedinice.

"Bila je to ogromna odgovornost, ali Veljko je to odradio pošteno i krajnje patriotski. Postao je legenda, omiljen kod nas, svojih saboraca, ali i u narodu, tako se i danas priča o Veljku rado priča. Narod ga nije zaboravio i voli ga, a za nas je čast što smo imali takvog komandanta", rekao je Šikarac.

Kroz prvu srpsku dobrovoljačku jedinicu "Vukovi s Vučijaka" prošlo je oko 1.000 boraca, poginula su 43, a ranjeno je oko 200 pripadnika.

Predsjednici Republike Srpske odlikovali su jedinicu "Vukovi s Vučijaka" Ordenom Miloša Obilića i Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana