Voda se povlači, slijedi procjena štete

GS
Foto: Velibor Tripić

NOVI GRAD - U opštini Novi Grad ukinuta je vanredna situacija koja je bila proglašena zbog poplava koje su nastale usljed obilnih padavina, a načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da su sada na snazi redovne mjere zaštite od poplava.

Istakao je da se voda se povukla za 89 cenimetara.

- Nismo imali posebnih akcija na terenu tokom noći - rekao je Drljača jutros za RTRS.

Naveo je da imaju 166 prijava za oštećena koja su nastala zbog poplava.

- Najteža su oštećena ulazak vode u stambene prostore, ukupno 61 prijava - naveo je Drljača.

Istakao je da imaju 25 prijava za klizišta.

- Ne mislimo da su ovo konačni brojevi. Sada slijedi procjena štete - zaključio je Drljača.

Načelnik oštine Kostajnica Nikola Janjetović rekao ej jutros da se Una počela povlačiti i da su uspjeli da sačuvaju centar Kostajnice od poplave.

Janjetović je rekao da je noć protekla radno.

- Sad nam je plan da izbacimo vodu iz poplavljenih kuća, da se one očiste, dezinfikuju i obezbijede. Imamo dovoljno pumpi na terenu - poručio je Janjetović.

On je napomenuo da je potrebno u budućnosti raditi na projektu i napraviti barijeru kako bi se Kostajnica odbranila od poplava.

-Vodostaj Sane u Prijedoru je opao i situacija je povoljna - rekao je šef Odsjeka civilne zaštite Miroslav Krneta i pozvao građane da se obrate Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici ako je potrebno ispumpavanje vode.

-Obavještavamo građane, ukoliko vodu, koja je ostala u takozvanim prirodnim depresijama, treba ispumpavati, da se obrate Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici na broj 123 - rekao je Krneta novinarima u Prijedoru.

On je naveo da Sana i dalje opada i da je uzvodno u Sanskom Mostu vodostaj manji za 123, a u Ključu za 71 centimetar, te da je prohodan put prema Bišćanima.

Vodostaj Une u Kozarskoj Dubici konstantno opada, a u blagom je padu i nivo rijeke Save, potvrđeno je u opštinskom Odsjeku civilne zaštite.

Nivo Une je trenutno 471 centimetar, a Sava je nakon blagog rasta sada u blagom opadanju i njen nivo je 868 centimetara.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je juče s načelnikom Kozarske Dubice Radenkom Reljićem koji ga je upoznao o situaciji u Kozarskoj Dubici nastaloj usljed poplava.

U ovoj opštini poplavljeno je šest, a vodom je okruženo 37 stambenih objekata u naselju Špilja. Srušena su dva mosta, a pojavila su se i tri klizišta.

Po povlačenju i ispumpavanju vode, uslijediće deratizacija, dezinfekcija i procjena štete.

Na magistralnom putu Kozarska Dubica-Kostajnica, u mjestu Špilja, pušten je saobraćaj za teretna vozila, dok je saobraćaj za putnička vozila i dalje potpuno obustavljen.

Usljed izlivanja rijeke Une, ova saobraćajnica je juče i prekjuče bila potpuno zatvorena za saobraćaj.

Vodostaj Sane jutros iznosi 362 centimetra, a maksimum u ovom mjesecu je bio 468, prije 48 časova. Na 420 centimetara, proglašava se prvi stepen odbrane od poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana