Voćari i UIO “zaratili” zbog poreza

Milijana Latinović Radošević
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Voćari u Srpskoj tvrde da im Uprava za indirektno oporezivanje BiH traži da plate porez na subvencije i podsticaje koje su godinama unazad dobijali kroz različite projekte, dok se u UIO pozivaju na zakon o PDV-u prema kojem subvencija koja je uticala direktno na cijenu dobara i usluga mora biti oporezovana.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović rekao je juče za “Glas Srpske” da UIO BiH traži da proizvođači plate porez za sve podsticaje, subvencije i regresirano gorivo koje su dobijali od 2008. godine. 

- Kod nekoliko proizvođača su već bili inspektori. Sve je pomalo nejasno. Subvencija je, kako oni tumače podložna PDV-u, a podsticaj nije - rekao je Dojčinović i dodao da će se za pomoć obratiti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Dojčinović kaže da Udruženje ne zna koga sve inspektori kontrolišu te da je čuo da su bili i kod proizvođača u FBiH.

- Mi moramo izaći u javnost i upoznati institucije. Imamo u Sarajevu predstavnike Srpske, tražićemo sastanak sa njima - rekao je Dojčinović.

Ističe da je pitanje kako bi voćari prošli ukoliko bi sve morali da plate.

- Polovina proizvođača u RS uzima podsticaje. Primjera radi, ja sam za deset ili 15 godina dobio oko 250.000 KM na šta bi porez iznosio oko 40.000 maraka plus kamata i još kažu da to podliježe i kazni - objašnjava Dojčinović i smatra da je trebalo da knjigovođe budu upućene u sve kada se navedeni član zakona počeo primjenjivati i da se to radi godinu za godinu.

On tvrdi da voćari ne bježe od plaćanja svega što treba.

- Država ne može da živi bez poreza, ali nema nikakvog smisla da mi sad plaćamo retroaktivno za 20 godina - istakao je prvi voćar Srpske.

U UIO navode za “Glas” da nijedna aktivnost, kako u ranijem periodu, tako ni ona koju trenutno sprovodi Uprava, odnosno nadležni Sektor za poreze nema karakter posebne kontrole usmjerene na voćare i pomenute subvencije i podsticaje koje eventualno prima ova kategorija poreskih obveznika. 

- Rade se samo redovne kontrole definisane redovnim mjesečnim planovima te ukoliko se navedena situacija i dogodila, jasno je da je do nje moglo doći samo u sklopu neke od redovno sprovedenih kontrola kod PDV obveznika - naveli su u UIO.

Pojašnjavaju da je predmet redovne kontrole sigurno bio neki poreski obveznik koji je imao subvenciju, a koja je uticala direktno na cijenu te da se to onda mora oporezovati prema članu 20. stav jedan Zakona o PDV-u.

- U zakonu jasno stoji da je poreska osnovica prometa dobara i usluga oporezivi iznos naknade (u novcu, stvarima ili uslugama) koju obveznik primi ili treba da primi za isporučena dobra ili pružene usluge, uključujući subvencije koje su neposredno povezane sa cijenom tih dobara ili usluga, u koju nije uključen PDV, ako ovim zakonom nije drugačije propisano - pojasnili su u UIO.

PRAVNA ZAŠTITA

Dragoja Dojčinović kaže da će proizvođači angažovati advokate ukoliko bude potrebno.

- Nećemo sjediti skrštenih ruku. Advokati jedva čekaju da vode takve sporove - poručio je Dojčinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana