Vlast iz Srpske stala uz SDS: Odluka CIK-a podriva temelje demokratije

Srna
Vlast iz Srpske stala uz SDS: Odluka CIK-a podriva temelje demokratije

Nakon odluke CIK-a BiH da SDS-u ne odobri nastup na oktobarskim izborima, u odbranu najveće opozicione stranke stali su i brojni pojedinci iz njihovog suparničkog tabora, primarno SNSD-a.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da je skandalozna, nečuvena i sramna odluka CIK-a o zabrani izlaska na izbore SDS-u, kojom se podrivaju temelji demokratije u Republici Srpskoj i BiH.

Cvijanović je istakla da je tragično to što domaće institucije nastupaju tako restriktivno prema pravnim i fizičkim licima, a na primjeru SDS-a, vidimo i političkim subjektima bez bilo kakve sudske presude, već samo zato što je neko iz inostranstva ili neka tuđa vlada odlučila da joj nešto nije po volji.

"Ovo je još jedan dokaz da je ovaj saziv CIK-a ništa drugo do poluga u rukama stranaca. Zaista se postavlja pitanje zašto su banke u potpunosti gasile tekuće i druge račune umjesto da su onemogućile one funkcije koje se i prate po pravilima Ofaka", ukazala je Cvijanović.

Ona je istakla da je apsolutno neprihvatljivo da se u podaničkom maniru samo izignoriše situacija u kojoj se našao SDS i da je CIK tako olako pristao da onemogući ravnopravno učešće svih političkih subjekata u izbornom procesu.

"Ovo je brutalni napad na demokratiju, isto kao što je i pojava u kojoj neki stranac pojedinac može nametnuti izmjene krivičnog, izbornog ili bilo kojeg drugog zakona, umjesto institucija koje su za to ovlaštene i po Ustavu i po zakonu", zaključila je Cvijanović.

CIK dokazao da je Marfijev i Šmitov

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da je Centralna izborna komisija /CIK/ BiH današnjom odlukom da SDS-u onemogući učešće na izborima samo i definitivno dokazala da oni nisu CIK BiH, već CIK Majkla Marfija i Kristijana Šmita.

"Da je BiH zaista suverena zemlja, bila bi spremna i sposobna, u skladu sa zakonom, zaštititi osnovna prava svojih građana", naveo je Kovačević na društvenoj mreži "Iks".

On je napomenuo da se pojedincima i organizacijama koji nisu prekršili nijedan zakon u BiH moraju garantovati propisane slobode i prava, nebitno da li je riječ o pravu na zarađeni lični dohodak pojedinca ili pravu na učešće na izborima političkih organizacija.

"Ovim je samo još jednom potvrđeno da smo bili u pravu kada smo pozivali na jedinstvo i zajedničku odluku svih stranaka Srpske da učestvujemo isključivo na izborima po Izbornom zakonu Republike Srpske", istakao je Kovačević.

Zločin prema biračima

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da zabrana SDS-u izlaska na izbore predstavlja zločin prema biračima, sramotu, a možda i podmukli plan da se SDS-ovi glasovi negdje preliju, te ukazao da je paradoks što je SDS pomogao izbor te Centralne izborne komisije BiH na prevaru i bez konkursa.

"Upravo tako CIK danas i radi. Poslovica kaže da svaka sjekira sebi malj usiječe", naveo je Stevandić na društvenoj mreži "Iks".

Odluka nacionalno motivisana

Socijalistička partija Srpske (SPS) oštro je osudila odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH o zabrani učešća Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) na predstojećim lokalnim izborima, ocjenjujući da je politički i nacionalno motivisana i predstavlja ozbiljan udar na demokratske procese i pluralizam.

"Odluka CIK-a nije samo nepravedna prema SDS-u, već i prema svim građanima koji imaju pravo da slobodno biraju svoje predstavnike. Demokratija se temelji na pravu svakog političkog subjekta da učestvuje u izbornom procesu, a ova zabrana predstavlja opasan presedan koji može dovesti do daljih političkih manipulacija i zloupotreba", saopšteno je iz SPS-a.

Iz ove stranke apeluju na CIK da preispita svoju odluku, te omogući SDS-u da učestvuje na lokalnim izborima.

Takođe, iz ive partije pozivaju sve relevantne domaće i međunarodne institucije da reaguju na ovu očiglednu nepravdu i zaštite demokratska prava i slobode u Republici Srpskoj i BiH.

"Smatramo da je sada, više nego ikad, potrebno jedinstvo svih političkih aktera u borbi za očuvanje demokratskih vrijednosti i prava građana. Socijalistička partija Srpske je svjesna simbolike ove odluke jer je udareno na politički subjekt koji je bio ključni faktor prilikom osnivanja Republike Srpske. Sve navedeno nalaže da se prema ovome odnosimo zajednički i solidarno, izuzimajući se iz trenutnih razlika na političkoj sceni jer u suprotnom dozvoljavamo šačici birokrata da nam uzima vazduh slobode - demokratiju", saopštili su iz SPS-a.

Frustracije iskaljuju na srpskom narodu

Odluka CIK-a predstavlja još jedan u nizu pokušaja bošnjačke političke elite da frustraciju zbog nedavnog glasanja u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Srebrenici iskaljuje na srpskom narodu, rekao je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

"Jasno je da Bošnjaci ne mogu da podnesu jačanje Srba i srpskog naroda, te koriste sve moguće mehanizme da nas oslabe i unište našu demokratiju", istakao je Nešić.

On je naglasio da je odluka CIK-a direktan udar na demokratiju i predstavlja opasan presedan koji može imati dalekosežne posljedice, saopšteno je iz DNS-a.

"Sljedeći korak biće sistematsko oduzimanje svih prava srpskom narodu u BiH. Ovim putem pozivam sve relevantne međunarodne i domaće institucije da reaguju i spriječe dalju eroziju demokratskih principa i prava Srba u BiH", poručio je Nešić.

On je dodao da je ovo dokaz da srpski narod mora biti jedinstven.

"Očigledno je da moćnici nisu naučili, a Bošnjaci ih nisu naučili, da je srpski narod najjači kad misle da će ga slomiti. Tada zbija redove i pobjeđuje. Borba za očuvanje naših prava i sloboda ne smije stati, jer je to borba za budućnost svih nas", zaključio je Nešić.

Povezane vijesti:

Zabranjen im izlazak na izbore: Šta je naredni korak SDS-ovog rukovodstva

SDS-u zabranjen izlazak na izbore!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana