Vlado Gligorić, načelnik Čelinca: Naša privreda odolijeva problemima

Danijela Bajić
Vlado Gligorić, načelnik Čelinca: Naša privreda odolijeva problemima

Trend smanjenja broja nezaposlenih nastavljen je uprkos poslovnim poteškoćama i neizvjesnosti, a preduzeća koja posluju na teritoriji Čelinca i dalje imaju potrebu za novim radnicima.

Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” načelnik opštine Čelinac Vlado Gligorić, dodajući da se zbog pozitivnog privrednog ambijenta u posljednjih nekoliko godina povećava i broj novih privrednih subjekata.

- Svemu tome su doprinijele mjere lokalne zajednice u smislu podrške novim firmama kroz priču “start apa”, omladinskog preduzetništva, ali i radnjama u oblasti samostalnog preduzetništva, zanatstva, proizvodnje i određenog broja usluga, ali takođe i mjere Vlade RS i Zavoda za zapošljavanje - istakao je Gligorić.

GLAS: Šta to opštini u ovom trenutku najviše nedostaje?

GLIGORIĆ: Infrastruktura sa fokusom na puteve i vodovodne sisteme. Neophodno je povezivanje rubnih dijelova opštine sa susjednim lokalnim zajednicama. Postoji i potreba za uređenjem grada, izgradnjom gradskog trga i parka, kao i investicije u kanalizacionu i toplovodnu mrežu. Tu je i izgradnja tribina na stadionu. To su samo neki od projekata kojima se bavimo i u narednom periodu ćemo neke od njih da rješavamo.

GLAS: Šta je planirano da bude urađeno ove godine?

GLIGORIĆ: Za ovu godinu je definisano 25 kapitalnih projekata, a u planu je, između ostalog, i nabavka kamiona za preduzeće “Čistoća i zelenilo” te proširenje vrtića za još 40 do 50 mjesta. Imamo planiran investicioni ciklus, jednim dijelom i kreditno zaduženje u iznosu od pet miliona maraka, a u fazi smo realizacije tog kredita. Iz budžeta će biti izdvojeno oko 580.000 KM, plus još neki projekti koje radimo sa višim nivoima vlasti, a jedan od njih je most na Vrbanji u centru grada. Dogovor je da gradnja tog mosta bude finansirana sredstvima od povrata PDV-a.

GLAS: Da li su turistički potencijali dovoljno iskorišćeni?

GLIGORIĆ: Nisu. Promocija je glavni okidač, na šta ćemo staviti akcenat u narednom periodu. Neophodno je i na određenim lokalitetima rješavati imovinsko-pravne odnose i u saradnji sa resornim ministarstvom odrediti turističke mape koje će zahvatiti i Čelinac, sa fokusom na izletnički i vjerski turizam. Cilj nam je da manastire Stuplje i Liplje povežemo asfaltnom saobraćajnicom. Imamo i veliki broj izletišta, kao što je Mlinska rijeka, a u tom segmentu ima dosta privatne inicijative. Kada je riječ o turizmu, vinarija “Jungić” radi jednu lijepu priču. Tu je i niz drugih lokaliteta, kao što je stari grad Zmajevac, na koje treba obratiti pažnju u narednom periodu.

Perspektiva

GLAS: Vide li mladi perspektivu?

GLIGORIĆ: U posljednjih nekoliko godina postali smo jedna mala alternativa Banjaluci, jer smo udaljeni nekih 15 kilometara, odnosno 20 minuta vožnje. Razvija se stanogradnja, a čak neki stanovnici iz drugih opština i gradova odlučuju se da ovdje riješe svoje stambeno pitanje. Može se reći da je Čelinac jedno lijepo, mirno mjesto za život, u smislu da u najužem krugu imamo vrtić, osnovnu i srednju školu, lokalne i republičke institucije, komunalna preduzeća, zdravstvenu, socijalnu zaštitu i sve drugo što je građanima potrebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana